ADEU A UN HEROI DE GUERRA

Funeral amb honors d'Estat per a John McCain

Barack Obama i George Bush acomiaden el veterà senador, que va vetar l'assistència de Trump a la cerimònia

mccain / Jose Luis Magana (AP)

mccain
(L-R) Former First Lady Michelle Obama, former US President Barack Obama, former Vice President Al Gore, and former US President George W. Bush arrive for the Memorial Service for US Senator John McCain  at the Washington National Cathedral in Washington, DC, September 1, 2018. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
DCAH102. Washington (United States), 01/09/2018.- Cindy McCain, wife of, Sen. John McCain, R-Ariz., lays a wreath at the Vietnam Veterans Memorial in Washington, USA, 01 September 2018, during a funeral procession to carry the casket of her husband from the US Capitol to National Cathedral for a Memorial Service. McCain died 25 August 2018 from brain cancer at his ranch in Sedona, Arizona, USA. He was a veteran of the Vietnam War, served two terms in the US House of Representatives, and was elected to five terms in the US Senate. McCain also ran for president twice, and was the Republican nominee in 2008. (Estados Unidos) EFE/EPA/ANDREW HARNIK / POOL

/

2
Es llegeix en minuts

Washington acomiada aquest dissabte amb un funeral amb honors d’Estat el veterà senador John McCain, mort després d’una llarga batalla contra el càncer quan li faltaven pocs dies per complir 82 anys. Els expresidents Barack Obama i George W. Bush, a qui McCain va disputar sense èxit la presidència dels EUA, han sigut els encarregats de pronunciar els discursos de comiat. Va ser McCain qui així ho va disposar abans de morir i qui va deixar dit expressament que no volia que el president Donald Trump, amb qui va mantenir seriosos enfrontaments, assistís al seu funeral ni a cap de les cerimònies de comiat celebrades a Arizona i Washington ni a l’enterrament que tindrà lloc aquest diumenge a l’Acadèmia Naval dels EUA a Annapolis. Sí que han acudit al funeral membres de l’Administració de Trump així com la seva filla Ivanka i el seu espòs , Jared Kushner, així com l’assessor de Seguretat Nacional John Bolton.

El fèretre amb les restes de McCain, admirat heroi de guerra als EUA, ha sortit del Capitoli, on durant tot el dissabte va estar exposat sobre el cadafal al centre de la rotonda de la seu de les Càmbres, el mateix lloc que va ser construït per acomiadar el president Abraham Lincoln. La processó fúnebre, encapçalada per la seva esposa, Cindy McCain, ha fet una primera parada al memorial dedicat als veterans de la guerra del Vietnam, on la vídua ha dipositat una corona en honor dels morts en combat, abans de dirigir-se a la catedral.

McCain ha sigut una de les personalitats polítiques més importants dels Estats Units de les últimes dècades, després d’haver sigut presoner de guerra al Vietnam i exercir com a senador per Arizona durant més de trenta anys.

Idealisme i esperit de lluita

Han sigut molts els ciutadans que han volgut retre-li aquests dies un últim homenatge i mostrar-li el seu respecte. Aquest divendres les cues per accedir al Capitoli van ser quilomètriques. Mentre Trump ha mantingut una actitud freda cap a la mort de McCain, altres líders republicans han glossat la figura del veterà senador. "Tenia l’esperit de lluita dels Estats Units, el nostre idealisme noble, el nostre patriotisme solemne i la nostra veta lleugerament irreverent, tot en un",  ha destacat el líder de la majoria republicana al Senat, Mitch McConnell.

"No va perdre mai l’alegria que el temps pot arrabassar (...) Jo mateix estava, de tant en tant, a l’altre costat de la franquesa de John. I feliçment (era) així. Recordo haver pensat més d’una vegada: 'Sí, realment parla com un mariner'", ha apuntat per la seva part el cap de la Cambra de Representants, Paul Ryan. Ryan ha posat èmfasi dient que el que perdurarà de McCain és allò que "representava". "Les riques benediccions que només la llibertat pot atorgar. El sentit final que una batalla unida pot tenir. La humanitat comuna que crema a cada un dels nostres cors", ha afegit.

Notícies relacionades

ó