GUERRA A SÍRIA

Els rebels es preparen per a l'ofensiva final d'Assad a Idlib

Les forces de Damasc ultimen els preparatius per atacar la regió d'Idlib, l'última sota control opositor i on viuen més de 2,5 milions de civils

icoy37925126 idlib170404184830

icoy37925126 idlib170404184830 / Uncredited

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Els rebels sirians han fet detonar aquest divendres dos ponts que unien, fins ahir, la regió de Latakia, sota control del règim de Damasc, i la regiód’Idlib, sota control opositor. Aquesta zona, Idlib, és l’última que queda, a tot Síria, sota control rebel: Bashar al-Assad ja està preparant una ofensiva a la zona, que servirà, en cas que es completi, per acabar la guerra de combats entre faccions a Síria.

Precisament per aquesta raó els rebels sirians han enderrocat els ponts: per retardar una ofensiva que sembla imminent. Durant l’últim mes, després de finalitzar l’ofensiva a la ciutat de Daraa, al sud de Síria, Assad ha estat enviant els seus soldats i les milícies aliades –moltes de les quals pagades per l’Iran–, tancs i aviació cap al nord, cap a Idlib. Rússia, també aliada de Damasc en la guerra– ha enviat més vaixells de guerra i caces a la zona.

L’artilleria, al front d’Idlib, fa mesos que retruny cada dia. Però els combats, de moment, esperen a tenir llum verda. Les forces de Damasc estan totes reunides a la regió, però l’operació no ha començat.

Complicacions

ComplicacionsNo ha començat perquè, a la zona, hi ha presència de militars turcsque van establir, fa un any, llocs d’observació dins de les fronteres d’Idlib. Una operació a gran escala sobre la província només podrà passar amb el beneplàcitd’Ankara, que tem que els combats portin una nova onada de refugiats cap a Turquia, país que acull, en l’actualitat,tres milions de sirians.

«Estem treballant conjuntament amb els russos i els iranians sobre Idlib per evitar un altre desastre com el d’Alep», ha dit aquest dimecres el president turc, Recep Tayyip Erdogan. El desastre d’Alep de fa dos anys es va repetir aquest febrer passat a la regió de Ghouta oriental. Les bombes que ho van provocar van ser les de Damasc i Moscou. Ara Turquia intenta fer fora de la regió la milícia Hayat Tahrir al-Sham, anteriorment coneguda com a Jabhat al-Nusra: Al-Qaeda a Síria.

Aquest grup gihadista controla el 60% d’Idlib, i la seva presència, precisament, és una de les excuses que posen Damasc i Moscou per justificar l’atac: la base militar russa de Tartus ha sigut atacada en diverses ocasions per drons casolans fabricats per Hayat Tahrir al-Sham.

Reunió a Teheran

Reunió a TeheranL’ofensiva, de moment, sembla aturada fins al set de setembre, quan Erdogan es reunirà amb el president rus, Vladímir Putin, i el president iranià, Hassan Rouhani. Serà la tercera vegada que els mandataris es troben en menys d’un any; les dues anteriors van ser a Rússia i Turquia i, aquesta tercera, serà a Teheran. En la trobada s’espera que Turquia doni seu vistiplau a l’operació, tot i que intentarà negociar que sigui el menys brutal possible per evitar l’arribada massiva de refugiats a la seva frontera.

Damasc, en canvi, assegura que no, que arribarà fins al final a Idlib, que farà el que hagi de fer i que, després de conquerir Idlib, anirà cap a les tres províncies sirianes–Afrin, Jarabulus i Azaz – que Turquia controla una mica més al nord. I que, a més, després d’això, Damasc no s’aturarà i conquerirà la província turca de Hatay, que Turquia es va annexionar el 1939 del protectorat francès que era, en aquell temps, Síria.

Notícies relacionades

Els civils d’Idlib li tenen por a Assad i protesten. Aquest dijous, a la ciutat més gran de la regió, també amb el nom d’Idlib, un petit grup de persones s’ha manifestat per demanar que l’Exèrcit turc els defensi. Turquia, davant de la imminència de l’ofensiva, ha estat enviant alguns blindats dins de la regió, però la seva tasca a la zona només és de vigilància: els soldats turcs a Idlib són molt pocs.

A Idlib hi ha 2,5 milions de civils atrapats, 1,8 milions dels quals són desplaçats interns d’altres regions del país. Van arribar a la regió fugint dels avenços d’Assad. «Si no poden creuar la frontera cap a Turquia, els civils no tindran cap opció de fugir dels combats quan passin», ha dit aquest dijous l’enviat del’ONU  a Síria, Staffan de Mistura.