La fiscalia acusa Salvini a segrestar immigrants per coaccionar la UE

El procediment judicial contra el vicepresident del Govern italià durarà uns 100 dies

El ministeri públic desitja demanar als immigrants retinguts en el 'Diciotti' que es querellin contra el líder xenòfob

undefined40794122 northern league leader matteo salvini gestures as he arrives180822123631

undefined40794122 northern league leader matteo salvini gestures as he arrives180822123631 / ANTONIO PARRINELLO

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

“Segrest amb l’objectiu de coaccionar” la Unió Europea. És un dels dos nous presumptes delictes que dijous va afegir la fiscalia d’Agrigent (Sicília) contra Matteo Salvini, ministre d’Interior, per haver retingut gairebé 10 dies en alta mar una nau militar italiana amb 177 immigrants a bord.

La retenció va ser deguda al fet que el ministre pressionava mentrestant la UE per repartir els immigrants entre diversos països. Són “medalles”, ha respost el titular d’Interior.

Anteriorment, la fiscalia, que ja procedia per segrest de persona, arrest il·legal i abús de poder, ha afegit també el de presumpta “omissió” d’actes que el ministre havia de realitzar i no va fer. Entre aquests hi ha que les ordres de bloquejar la nau militar van ser sempre donades via Twiter i Facebook i no a través d’una ordre escrita, com és preceptiu per a un govern.

Renúncia a la immunitat

Notícies relacionades

El sumari serà enviat aquest divendres al tribunal de Palerm perquè una cort tercera o imparcial, coneguda com a “tribunal de ministres”, verifiqui que les investigacions d’Agrigent han sigut correctes. En cas de ser així, els fiscals podran ultimar el sumari i transmetre'l després al Senat, perquè autoritzi l’eventual processament del ministre.  S’estima que el procediment durarà uns 100 dies. “Renuncio a la meva immunitat”, ha anunciat Salvini, tot i que la decisió definitiva dependrà d’un vot de la Cambra Alta.

L’enviament del sumari a Palerm s’ha retardat, perquè el fiscal d’Agrigent, Luigi Patronagio, ha demanat a la policia que identifiqui un per un els 190 immigrants (13 van ser desembarcats a l’illa de Lampedusa a causa del seu estat físic), ja que els considera com a “víctimes” de l’actuació del ministre. “Tenen dret a constituir-se contra el ministre”, ha dit el fiscal, tot i que ningú sap si estaran per la feina, ja que la majoria es troben en una estructura catòlica propera a Roma, atesos per metges i psicòlegs a causa de les tortures i continues violacions de les quals van ser objecte durant la seva permanència en Líbia.