CRISI HUMANITÀRIA A LA UE

Alguns dels immigrants del 'Diciotti' van ser torturats a Líbia

L'Organització Internacional de les Migracions denuncia també la violació sistemàtica de dones per part de la màfies

zentauroepp43729546 epa289  catania  italia   13 06 2018   varios inmigrantes a 180820223233

zentauroepp43729546 epa289 catania italia 13 06 2018 varios inmigrantes a 180820223233 / ORIETTA SCARDINO

1
Es llegeix en minuts

Alguns dels 177 immigrants que anaven a bord del barco de la Guàrdia Costanera italiana 'Diciotti' i que van estar atracats al port de Catània (Itàlia) cinc dies fins que el Govern els va permetre desembarcar van ser torturats a Líbia, país utilitzat per les màfies com a llançadora cap a Europa, segons ha informat aquest dimarts l’Organització Internacional de les Migracions (OIM).

L’OIM ha indicat en un comunicat que, d’acord amb els testimonis recollits pel seu personal dels 27 menors que van poder desembarcar dijous passat, "els immigrants, tots malnodrits i exhaustos, van explicar que havien sigut detinguts de forma arbitrària a Líbia fins a dos anys i que molts d’ells havien sigut colpejats i torturats pels traficants per aconseguir més diners de les seves famílies en els seus països d’origen".

Dones violades

Notícies relacionades

L’agència de l’ONU ha cridat l’atenció sobre el cas de les dones. "Els metges italians que van atendre les dones que anaven a bord del ‘Diciotti’ van indicar que moltes d’elles haurien sigut violades a Líbia", ha comentat. "Els migrants que arriben des de Líbia solen ser víctimes de violència, abusos i tortures", ha dit el director de l’Oficina de Coordinació de l’OIM per al Mediterrani, Federico Sosa.

Sosa, que també és el cap de la missió de l’OIM a Itàlia i Malta, ha reclamat que, a causa de l’estat en el qual arriben a les costes europees, "les seves vulnerabilitats han de ser identificades i abordades de forma puntual i apropiada". Ha fet així una crítica a les autoritats italianes que, per ordre del ministre de l’Interior, Matteo Salvini, van retenir els 177 migrants rescatats el 15 d’agost passat a prop de Malta pel 'Diciotti' durant cinc dies dins del barco militar fins que es va aconseguir un acord per al seu repartiment.