intenses negociacions

Trump anuncia un nou acord comercial amb Mèxic per reformular el Nafta

El president dels EUA no descarta que el Canadà en quedi fora i advoca per rebatejar el Tractat de Lliure Comerç de l'Amèrica del Nord

zentauroepp44550706 topshot   us president donald trump steps off air force one 180805164425

zentauroepp44550706 topshot us president donald trump steps off air force one 180805164425 / MANDEL NGAN

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’Acord de Lliure Comerç de l’Amèrica del Nord (Nafta, de les seves sigles en anglès) podria tenir els dies comptats. Almenys nominalment. Gairebé un quart de segle després que entrés en vigor per entrellaçar les economies dels tres països al nord del continent i liberalitzar els seus mercats, els Estats Units i Mèxic han anunciat un acord per reformular els seus termes. Aquest acord exclou de moment el Canadà, país que Donald Trump ha amenaçat amb deixar fora del tractat llevat que accepti certes concessions. El cap de la Casa Blanca ha mostrat també la seva intenció de canviar el nom al Nafta, un acrònim que segons el seu parer té“males connotacions”,i s’ha referit al nou pacte amb el veí del sud com a “Acord Comercial EUA-Mèxic”.Sona “elegant”, ha dit.

Enmig de la guerra comercial que manté amb la Xina i la Unió Europea, l’acord assolit amb Mèxic dona un respir a la indústria i l’agricultura nord-americana i servirà a Trump per cantar victòria de cara al seu electorat. El magnat s’ha referit reiteradament al Nafta com el“pitjor acord comercial de la història” i ja durant la campanya va prometre derogar-lo llevat que les seves contraparts acceptessin renegociar els termes. Trump responsabilitza el Nafta, que ha servit per triplicar els intercanvis comercials a l’Amèrica del Nord des de la seva entrada en vigor, el 1994, de la pèrdua de centenars de milers de llocs de treball als EUA, del’abaratiment dels salaris i de la fuga de centenars d’empreses nord-americanes a Mèxic. És un argument que només accepten parcialment els economistes. Ja sigui perquè el gruix de l’atur en la indústria s’explica per la mecanització o perquè ha creat milions de llocs de treball en altres sectors de l’economia.

Com succeeix amb altres tractats de lliure comerç, des de l’esquerra s’argumenta també que ha beneficiat fonamentalment les grans corporacions i ha rebaixat els estàndards de protecció mediambiental, sanitaris i alimentaris. No està clar encara de quina manera el nou acord firmat amb Mèxic modificarà les regles preexistents. Segons el Wall Street Journal, inclou mesures per garantir una presència més gran alsautomòbils  de l’acer i les parts fabricades a la regió, i obliga que una part es produeixi en plantes amb salaris elevats. També atorgaria més poder alssindicats mexicans.

“És un gran dia per al comerç. És un gran dia per al nostre país», ha dit Trump a l’anunciar l’acord. Ho ha fet al seu estil, amb una trucada en directe al president mexicà, Enrique Peña Nieto, que ha celebrat també el pacte i l’ha qualificat de “molt positiu”.El magnat ha aprofitat la conversa per pressionar el Canadà, país que acusa de tractar injustament el seu país amb uns aranzels desmesurats per a la importació dels productes lactis nord-americans.

Notícies relacionades

Trump ha dit que el Govern de Justin Trudeau és encara a temps d’afegir-se a l’acord amb Mèxic, però no ha descartat que n’acabi quedant fora. “Ja ho veurem”,ha afirmat. Molt més interessat s’hi ha mostrat Peña Nieto, conscient de la importància del mercat canadenc i de les complexes cadenes transnacionals de producció que el Nafta ha creat. “Espero i desitjo que la part de l’acord amb el Canadà es pugui concretar”.

Fa una setmana que el Canadà no participa en les negociacions del Nafta per les diferències que manté amb Washington, però aquesta mateixa setmana tornarà a seure a la taula. “Només firmarem un nou Nafta si és bo per al Canadà i la seva classe mitjana”, ha dit la seva ministra d’Exteriors, Chrystia Freeland