DUEL ENTRE POTÈNCIES

Xoc entre els EUA i la Xina per l'aïllament de Taiwan

Trump mostra el seu enuig després que el Salvador abandoni l'òrbita de Taipei per la de Pequín

zentauroepp39121968 file   in this april 7  2017  file photo president donald tr180824193314

zentauroepp39121968 file in this april 7 2017 file photo president donald tr180824193314 / Alex Brandon

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

No és estrany que la qüestió taiwanesa emergeixi quan les relacions entre la Xina i els Estats Units pateixen turbulències. La fragorosa guerra de les dues potències comercials ha tornat a l’actualitatla qüestió que més irrita la Xina. L’excusa ha sigut el trànsit recent del Salvador, que ha passat de l’òrbita de Taipei a la de Pequín. 

La decisió del país centreamericà ha provocat ara la reacció irada de Washington després d’haver assimilat amb molta calma la pèrdua de Taiwan d’altres aliats. La Casa Blanca ha acusat Pequín d’intervenir en temes aliens amb maniobres arteres. "La receptivitat del Govern del Salvador en l’aparent interferència de la Xina en la política domèstica d’un país de l’hemisferi occidental constitueix una greu preocupació per als Estats Units i provocarà la reavaluació de la nostra relació amb el Salvador", ha assegurat Washington. Taipei ja havia insinuat que l’actual Govern centreamericà buscava fons desesperadament per remuntar en les enquestes electorals. 

Dominació abans que col·laboració

El comunicat nord-americà afegeix que molts països s’estan adonant que els incentius econòmics xinesos no condueixen a la col·laboració, sinó a la "dominació i la dependència econòmica". El senador republicà Cory Gardner està preparant noves lleis per frenar la pèrdua d’aliats de Taiwan que inclouen el final de l’assistència als que optin per la col·laboració xinesa. 

La virulenta reacció nord-americana ha generat les esperades respostes oposades als dos costats de l’estret de Formosa. Taipei ha aplaudit que Washington "parlés a favor de la justícia". Pequín ha remarcat que la decisió del país centreamericà només l’incumbeix a ell i ha demanat a la resta que respectin els temes aliens i aturin les seves "activitats hegemòniques". També ha recordat l’evidència que Pequín manté relacions diplomàtiques amb 25 països del continent americà, els Estats Units entre ells, sense que se n’hagi ressentit la seguretat ni el desenvolupament de la regió.

Pèrdua de suports

Notícies relacionades

Taiwan ha perdut cinc països des que el partit independentista va arribar al poder dos anys enrere i només manté 17 nacions de pes mosca. L’anomenada illa rebel tem que la pressió xinesa precipiti noves fugides en els pròxims mesos. 

Washington no manté relacions diplomàtiques amb Taipei però li ven armes i s’ha compromès a defensar-la d’una agressió militar xinesa. Donald Trump, president nord-americà, ha irritat la Xina amb la seva actitud vacil·lant sobre Taiwan. Pequín va reaccionar amb fúria quan Trump va atendre una trucada de felicitació de la seva homòloga taiwanesa, Tsai Ing-wen, després de guanyar les eleccions. El milionari novaiorquès va rebaixar poc després el sacrosant principi d’"una sola Xina" a simple element de tripijoc. Ara, amb la guerra comercial en ple apogeu, Taiwan torna al tauler.

Temes:

Taiwan