LA GIHAD GLOBAL

Un apologeta de l'El mata la seva mare i la seva germana a prop de París

L'Estat Islàmic reivindica l'atac, però el Govern francès no el considera terrorista

La policia va metrallar Salhi després que llancés el crit ritual «¡Al·là és gran!»

French police secure a street after a man killed two persons and injured an other in a knife attack in Trappes, near Paris, according to French authorities, France, August 23, 2018.  REUTERS/Philippe Wojazer

French police secure a street after a man killed two persons and injured an other in a knife attack in Trappes, near Paris, according to French authorities, France, August 23, 2018. REUTERS/Philippe Wojazer / PHILIPPE WOJAZER (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

Kamel Salhi, nascut el 1982, va acabar aquest dijous amb la vida de la seva mare i de la seva germana, valent-se d’un ganivet, i va ferir greument una tercera persona que va tenir la mala fortuna de creuar-se al seu camí. Va passar a Trappes, una petita ciutat de 32.000 habitants a l’oest de la capital francesa. Podria tractar-se d’un simple succés si no fos perquè, segons van afirmar diversos testimonis Kamel Salhi hauria cridat «Allah akbar!» («¡Al·là és gran!»), després de cometre el seu crim. Ara per ara, la Fiscalia Antiterrorista es manté al marge de la investigació i les autoritats privilegien la hipòtesi d’un conflicte familiar.

A les 9.30 hores, les forces de l’ordre van acudir al lloc dels fets després de ser alertats d’«una disputa a la via pública», va explicar el ministre de l’Interior. Les forces de l’ordre van trobar Kamel Salhi atrinxerat a la vivenda unifamiliar propietat de la seva mare. «Allah akbar! Si entreu, ¡us mataré a tots!», va amenaçar el grup d’elit de la policia que l’assetjava. Empunyant una arma blanca, Salhi va sortir a trobar-se amb els agents de Yvelines i va acabar abatut a trets per les forces de l’ordre.

Exconductor d’autobús

Kamel Salhi no era cap desconegut per a les autoritats franceses. Segons l’emissora France Info, des del 2016, l’home de 36 anys estava fitxat per apologia del terrorisme. També era objecte d’una fitxa S, estatus amb què es designa els individus que suposen una amenaça per a la seguretat de l’Estat, en el seu cas com una mesura de prevenció contra la radicalització terrorista.

En aquell temps, Salhi treballava com a conductor d’autobusos públics. Segons la cadena de televisió francesa BFMTV, un passatger hauria recorregut a les autoritats denunciant Salhi per insults i comentaris incoherents sobre Al·là. Els seus comentaris «provocadors» sobre la religió es van traduir en una investigació interna al si de la RATP, l’empresa pública de transports de la regió d’Île-de-France, i se’l va acomiadar immediatament.

No obstant, segons el ministre de l’Interior, Gérard Collomb, el jove també era conegut pels seus «problemes psiquiàtrics importants», i es considera que l’autor del crim podria ser simplement una persona desequilibrada i no «algú compromès que respongui a les ordres i consignes d’una organització terrorista (...) de l’Estat Islàmic en particular». 

Fragilitat psicològica

Segons el director de gabinet de l’alcalde de Trappes, interrogat per France Info, la policia de la regió coneixia la «fragilitat psicològica» i els «problemes de parella» de Salhi. Així, la seva salut mental sembla dissipar la hipòtesi d’un nou atemptat terrorista.

No obstant, poques hores després de l’esdeveniment, Estat Islàmic, a través de la seva agència de propaganda Amaq, reivindicava el crim: «Un soldat de l’EI va dur a terme l’atac en resposta a la crida llançada per atemptar contra els ciutadans dels països de la coalició». 

Així, Amaq no només s’apropiava de l’autoria de l’esdeveniment, també recordava el missatge d’Abu Bakr al-Bagdadi, el califa de l’autodenominat Estat Islàmic, transmès el dia anterior, coincidint amb la festivitat musulmana d’Eid a l’Adha (la festa del sacrifici), a través de l’aplicació de missatgeria xifrada Telegram. En un registre de veu de 55 minuts, Abu Bakr al-Bagdadi demanava als seus combatents persistir amb la gihad.

Disputa familiar

Malgrat aquesta reivindicació, les autoritats franceses prefereixen actuar amb cautela. Ara per ara, la investigació es troba en mans de la Fiscalia de Versalles. Les primeres investigacions apunten a una disputa familiar com a mòbil del crim. 

Segons BFMTV, Kamel Salhi hauria interposat una denúncia contra la seva família per problemes en una herència, el tribunal hauria arxivat l’assumpte per «fantasiós». En aquest context, les autoritats consideren que la hipòtesi d’un conflicte familiar podria explicar el crim. Les forces de l’ordre al càrrec de les indagacions analitzaran les pertinences i el telèfon de Kamel Salhi per aclarir les veritables motivacions del succés.

Així, la investigació aclarirà si França es va convertir ahir en l’escenari d’un nou atemptat terrorista. Malgrat l’historial psicològic de l’agressor, aquest últim crim compta amb característiques similars a altres atacs comesos recentment al país veí. 

La matança de l’Òpera

El modus operandi coincideix amb l’atemptat comès el mes de maig passat al barri d’Òpera, al centre de la capital francesa. Un home de nacionalitat russa i origen txetxè va apunyalar en ple carrer cinc persones, i va acabar amb la vida d’una d’elles. 

El juliol de 2016, Adel Kermiche i Abdel-Malik Petitjean van assassinar amb una arma blanca el rector de la comuna de Saint-Étienne-du-Rouvray, Jacques Hamel, de 85 anys. 

Amb aquest historial, sobre el crim de Kamel Salhi planeja inevitablement el dubte terrorista. La ciutat de Trappes torna també a situar-se en el centre de totes les mirades. 

Reconquesta republicana

Aquesta banlieue –suburbi de classes desfavorides i amb alt risc d’exclusió– situada a l’oest de París és considerada per les autoritats franceses com un dels principals focus de radicalització de joves musulmans. En els últims anys prop de 80 persones van deixar la regió per unir-se a les files de l’Estat Islàmic per combatre en la guerra de Síria. 

Notícies relacionades

Segons el Ministeri de l’Interior francès, Trappes forma part de la trentena de «territoris de reconquesta republicana», llocs on la presència policial és cada vegada més important i on els serveis d’intel·ligència concentren bona part de les seves investigacions.

La policia va informar en el seu compte de Twitter que l’operació policial havia acabat, però va demanar als ciutadans que evitessin aquella zona.