crisi veneçolana

Maduro devalua un 95,8 % la nova moneda hores després d'estrenar-la

La depreciació ha sigut notificada pel Banc Central i el Govern afirma que la mesura forma part del pla de «recuperació i expansió econòmica»

zentauroepp44731375 pro government supporters cheer as some hold up new banknote180822104827

zentauroepp44731375 pro government supporters cheer as some hold up new banknote180822104827 / Ariana Cubillos

1
Es llegeix en minuts
Efe

Veneçuela ha devaluat la nova moneda, acabada d’estrenar, un 95,8% en el marc d’un pla de “recuperació i expansió econòmica” que promou el cap d’estat, Nicolás Maduro, per intentar sortir de la crisi. La depreciació va ser notificada pel Banc Central (BCV) que, en la seva pàgina web, ha informat que un dòlar dels EUA ha passat de costar 2,49 bolívars sobirans a 60, un augment del 2.311 % en l’afany de l’Executiu per unificar els tipus de canvi i eliminar el mercat paral·lel.

Notícies relacionades

La mesura va ser avançada per Maduro divendres passat, quan va indicar que el petro, la criptomoneda governamental, operarà com una àncora del signe local i que aquell equivalia a 60 dòlars o 3.600 bolívars sobirans. Aquesta fórmula donava la taxa de canvi de 60 bolívars sobirans per dòlar, un preu que és 24 vegades superior a la taxa que fins divendres va indicar el BCV com a única legal, també coneguda com Dicom.

Entrada en vigència

Tot i que ja s’ha oficialitzat aquesta mesura, les cases de canvi autoritzades per operar a Veneçuela mantenen, de moment, una taxa de 40,10 bolívars sobirans per dòlar. Malgrat que el governant veneçolà no ha fet declaracions, els ministres de l’àrea econòmica van donar a conèixer detalls del pla governamental atesa la crisi, que es va posar en marxa aquest dilluns amb l’entrada en vigència d’una reconversió que li va treure cinc zeros a la moneda nacional.