POLÍTICA EXTERIOR

Bolton nega que els EUA es disposin a reconèixer l'annexió israeliana del Golán

L'assessor de seguretat nacional surt al pas de les intencions d'alguns congressistes a Washington

zentauroepp42622392 john bolton180322234822

zentauroepp42622392 john bolton180322234822 / Joshua Roberts

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Des que Donald Trump es va instal·lar a la Casa Blanca, tot han sigut regals per al Govern nacionalista de Benjamin Netanyahu a Israel. En només uns mesos, Washington ha traslladat la seva ambaixada a Jerusalén, ha trencat unilateralmentl’acord nuclear amb l’Iran i fins i tot ha deixat de descriure la Cisjordània palestina com a territori ocupat en alguns documents interns. De moment, no obstant, el Golán ha quedat fora de la llista de regals per a Rosh Hashana, l’Any Nou Jueu que els israelians celebren a començaments de setembre. L’assessor de seguretat nacional dels Estats Units, John Bolton, ha negat que el seu país es disposi a reconèixer l’annexió delsAlts del Golán, el territori conquistat a Síria en la guerra dels Sis Dies i ocupat des de 1967 en contra del dret internacional.

“He escoltat algunes suggerències sobre això, però no s’està discutint, no s’ha pres cap decisió dins del Govern nord-americà”, ha assegurat Bolton en una entrevista amb Reuters. “Òbviament entenem la reivindicació israeliana del fet que ha sigut annexionat, entenem la seva posició, però de moment no ha canviat la posició nord-americana”. Els aclariments de Bolton arriben després que alguns legisladors nord-americans s’hagin embarcat en un intent de pressionar la Casa Blanca perquè reconegui l’annexió israeliana del Golán, una decisió que trencaria el consens internacional, de forma molt semblant al que va passar amb el trasllat de l’ambaixada a Jerusalén.

La influència de Rússia

El mes de maig passat el ministre israelià de la Intel·ligència, Yisrael Katz, va assegurar que l’assumpte s’estava discutint amb les autoritats de Washington i va anticipar que podria resoldre’s en només uns mesos. “Crec que hi ha moltes probabilitats que passi”,va dir llavors Katz. Algunes fonts afirmen que el reconeixement nord-americà es complica pel recolzament de Rússia al règim sirià de Bashar al Asad i els intents de la Casa Blanca d’assolir acords amb Moscou per reordenar els equilibris al país àrab quan acabi la guerra.

Notícies relacionades

Els EUA volen que el Kremlin l’ajudi a treure les tropes iranianes de Síria com més aviat millor, d’acord amb l’actitud israeliana, però segons Bolton, que es troba de visita a l’Estat jueu, Vladimir Putin va dir a Trump durant la cimera de Hèlsinki que no té manera d’aconseguir-ho perquè els dos països tenen interessos dispars a Síria. Putin “ens va dir que els seus interessos i els de l’Iran no són exactament els mateixos. Parlarem amb ell per veure quin tipus de funció pot exercir”. Bolton té previst reunir-se aquest dijous a Ginebra amb la seva contrapart russa.  

Matisacions

L’assessor nord-americà també va voler dissipar l’ansietat desencadenada entre la dreta israeliana per les últimes paraules de Trump, que va dir el dimarts queIsrael haurà de pagar “un preu més elevat” als palestins per compensar el trasllat de l’ambaixada a Jerusalén. Bolton va contradir el seu president i va afirmar que el gest mai es va concebre amb la intenció que hi hagués un quid pro quo. És a dir, que el seu país no espera res a canvi.