Elba Esther Gordillo

Una exlíder sindical mexicana reapareix després de cinc anys de presó

Durant dècades va encapçalar el sindicat de mestres més gran d'Amèrica Llatina i va ser acusada de blanqueig de diners

zentauroepp44713186 mex016  ciudad de m xico  m xico   20 08 2018   elba esther 180821130631

zentauroepp44713186 mex016 ciudad de m xico m xico 20 08 2018 elba esther 180821130631 / Jose Mendez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

És un dels personatges de la política mexicana que més poder va acumular durant dècades, quan va ser líder del Sindicat Nacional de Treballadors de l’Educació (SNTE), l’organització de mestres més poderosa de Mèxic i l’Amèrica Llatina i després de cinc anys de ser a la presó, va reaparèixer públicament i va assegurar que tornarà “al costat dels mestres” a defensar l’educació pública.

D’aquesta manera, Elba Esther Gordillo va tornar a la vida pública després de ser absolta dels delictes de blanqueig de diners i delinqüència organitzada després del sobreseïment de la seva causa, per la qual cosa la poderosa exlíder sindical de 72 anys, es prepara per reprendre el seu lloc en la política nacional.

Gordillo, de 72 anys, va ser aclamada per centenars de membres del Sindicat Nacional de Treballadors de l’Educació (SNTE), el més gran de la regió amb 1,6 milions d’afiliats, que es van amuntegar en un dels salons d’un luxós hotel de Ciutat de Mèxic per escoltar el discurs de la seva líder honorària.

Lluitar al costat dels mestres

“Exerciré la meva llibertat conscient que la meva lleialtat i el meu lloc sempre ha estat i serà al costat dels mestres de Mèxic i de la defensa de l’educació pública”,va dir Gordillo sense deixar clar si tornarà al gremi en el primer discurs des que va ser arrestada el febrer de 2013.

Gordillo va insistir en la seva innocència, va dir que el SNTE viu una crisi gremial i va criticar la reforma educativa duta a terme pel sortint mandatari Enrique Peña Nieto. “Vaig recuperar la llibertat i la reforma educativa es va esfondrar”, va dir.

La mestra va créixer en la pobresa i es va tornar una dona adinerada, propietària de luxoses propietats, tot mentre va ser al capdavant de l’SNTE i a l’empara de les polítiques del governant Partit Revolucionari Institucional (PRI).

Millorar la qualitat educativa de Mèxic

Notícies relacionades

Però en un gir inesperat la seva detenció va ser ordenada pel govern del president Enrique Peña Nieto, després que es va enfrontar a la reforma educativa, per la qual cosa el seu retorn coincideix amb l’arribada al poder de l’esquerrà Andrés Manuel López Obrador, qui també ha lluitat per acabar amb aquest canvi de model educatiu que ha sigut molt criticat per mestres i especialistes.

Durant la seva campanya electoral, López Obrador va prometre fer enrere la polèmica reforma educativa de Peña i treure el país de l’endarreriment educatiu en el qual es troba, ja que segons l’últim Informe PISA, de 2015, Mèxic va suspendre totes les seves avaluacions i va acumular 15 anys al soterrani de les nacions pertanyents a l’OCDE, el club dels països rics.