Problemes migratoris

La CIDH demana als EUA que protegeixi els drets dels nens separats de les seves famílies

La Comissió Interamericana de Drets Humans cerca que el govern nord-americà assumeixi la seva responsabilitat legal

LWS119. MCALLEN (EE.UU.), 26/06/2018.- Familias migrantes son procesadas en la Estación Central de Autobuses antes de ser trasladadas a Caridades Católicas hoy, martes 26 de junio de 2018, McAllen, Texas (EE.UU.). El presidente Trump ordenó la semana pasada que su Gobierno frenara la separación de las familias en la frontera y que en cambio mantuviera juntos a los niños con sus padres o familiares en centros de detención. Esa división de las familias era una consecuencia de su política de tolerancia cero hacia la inmigración ilegal, que lleva a su Ejecutivo a procesar criminalmente a los indocumentados. Hasta ahora, las autoridades han reunido con sus familiares a 522 niños inmigrantes, aunque 2.053 menores siguen recluidos, según datos publicados el sábado por el Departamento de Seguridad Nacional. EFE/LARRY W. SMITH

LWS119. MCALLEN (EE.UU.), 26/06/2018.- Familias migrantes son procesadas en la Estación Central de Autobuses antes de ser trasladadas a Caridades Católicas hoy, martes 26 de junio de 2018, McAllen, Texas (EE.UU.). El presidente Trump ordenó la semana pasada que su Gobierno frenara la separación de las familias en la frontera y que en cambio mantuviera juntos a los niños con sus padres o familiares en centros de detención. Esa división de las familias era una consecuencia de su política de tolerancia cero hacia la inmigración ilegal, que lleva a su Ejecutivo a procesar criminalmente a los indocumentados. Hasta ahora, las autoridades han reunido con sus familiares a 522 niños inmigrantes, aunque 2.053 menores siguen recluidos, según datos publicados el sábado por el Departamento de Seguridad Nacional. EFE/LARRY W. SMITH / LARRY W. SMITH (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Davant la situació que viuen les famílies que han sigut separades com a resultat de la implementació de la "política de tolerància zero" del president dels EUA, Donald Trump, la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) va atorgar mesures cautelars a favor dels nens i nenes migrants que van ser separats de les seves famílies

La Comissió va emetre dues resolucions, una d’impulsada per la petició d’organitzacions nacionals de drets humans procedents de Mèxic, Colòmbia, el Salvador, Guatemala, l’Equador i Hondures;  i una altra en favor de cinc famílies concretes afectades per la separació familiar.

La CIDH insisteix en les seves resolucions en el fet que “és l’Estat, a través de les autoritats nacionals, el responsable principal de protegir els drets de les persones sota la seva jurisdicció”.

A més va detallar que en els casos referits, "va observar que l’Estat no va aportar informació detallada sobre la situació específica de les persones proposades com a beneficiàries i sobre si la reunificació estaria efectivament planificada en un curt termini ni sobre si existiria un cronograma o s’haurien habilitat de manera efectiva mitjans de contacte".

D’aquesta manera, la CIDH va reclamar que els Estats Units no hagin sol·licitat detalls sobre les circumstàncies particulars de les persones proposades com a beneficiàries, el seu estat de salut o les condicions de detenció en què es troben.

"D’acord amb la informació aportada, en alguns casos podria no ser possible aconseguir l’esmentada reunificació i aquests nens i nenes podrien acabar sent entregats a un patrocinador als Estats Units", alerta la Comissió.

Protegir els drets dels nens

En vista de l’anterior, la CIDH va concloure “que els drets a la vida familiar i integritat personal així com el dret a la identitat dels nens i nenes, proposats com a beneficiaris, es troben, en principi, en una situació de risc”.

La CIDH va remarcar el “greu impacte per a aquests drets com a resultat de la pèrdua del vincle entre els nens i nenes amb la seva família biològica” que podria produir-se després de la separació definitiva o en els casos en què hi ha poques possibilitats de reunificació de les famílies

En conseqüència, la Comissió va sol·licitar als EUA que “assumeixi la seva responsabilitat per protegir els drets a la vida familiar, integritat personal i identitat de les persones proposades com a beneficiàries, garantint que aquests drets siguin salvaguardats mitjançant la reunificació dels nens i nenes amb les seves famílies biològiques i atenent l’interès superior dels menors”.

Oferir atenció mèdica i legal

A més, insta el Govern nord-americà a adoptar "les mesures necessàries per garantir de forma immediata, mentre es realitza l’esmentada reunificació, una comunicació adequada, lliure i regular dels beneficiaris amb les seves famílies, d'acord amb el seu interès superior."

Notícies relacionades

La CIDH insisteix que els EUA han de proporcionar atenció mèdica, psicològica i altres recolzaments, inclosos els de naturalesa consular, així com facilitar interpretació en els casos que resulti necessari perquè les persones beneficiàries puguin tenir coneixement dels seus drets.

En el cas que algun dels pares hagués sigut deportat i separat així del seu fill, la Comissió insta Washington a "adoptar de forma immediata les mesures necessàries en el marc de la cooperació internacional per assegurar l’esmentada reunificació, tenint en compte l’interès superior del nen i les cures o recolzaments que siguin necessaris.”