TRAGÈDIA A ITÀLIA

Atlantia indemnitzarà les víctimes de Gènova i els desnonats de les cases que es troben a la zona on hi havia el pont

L'empresa es compromet a construir un nou viaducte en vuit mesos

Els familiars de 19 morts no van assistir als funerals d'Estat per protestar contra els polítics

Genoa (Italy), 18/08/2018.- People and relatives of the victims of the Genoa highway-bridge-collapse disaster applaud the firefighters prior to the State funeral at the Fiera di Genova exhibition center, in Genoa, Italy, 18 August 2018. The Morandi bridge partially collapsed on 14 August, killing at least 41 people. (Incendio, Italia, Génova) EFE/EPA/LUCA ZENNARO

Genoa (Italy), 18/08/2018.- People and relatives of the victims of the Genoa highway-bridge-collapse disaster applaud the firefighters prior to the State funeral at the Fiera di Genova exhibition center, in Genoa, Italy, 18 August 2018. The Morandi bridge partially collapsed on 14 August, killing at least 41 people. (Incendio, Italia, Génova) EFE/EPA/LUCA ZENNARO / LUCA ZENNARO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Atlantia, responsable del pont enfonsat de Gènova, es va comprometre aquest dissabte a oferir ajut econòmic a les famílies de les víctimes i als qui s’han vist obligats a abandonar les seves vivendes perquè es troben a la zona del sinistre. El colós multinacional especialitzat en infraestructures també va assegurar que construirà un nou viaducte en vuit mesos.

Els dos anuncis van ser realitzats quatre dies després del tràgic enfonsament i poc després que a Gènova se celebressin uns solemnes funerals oficials, amb la presència del president de la República i el Govern nacional, i l’absència dels familiars de 19 víctimes mortals, que no van acudir per expressar el seu repudi a les autoritats polítiques.

Alleujar el sofriment

“Amb profunda tristesa en el cor, compartim el dolor de les famílies de les víctimes”, va dir Fabio Cerchiai, president d’Autostrade, filial d’Atlantia, i va afegir que la societat farà “tot el que pugui per alleujar els seus sofriments”.

“Demanem disculpes per no haver sigut capaços de fer sentir la nostra proximitat, nosaltres, de qui s’espera una ajuda concreta”, va dir poc després Giovanni Castellucci, conseller delegat de la concessionària. Va anunciar que, d’acord amb el municipi i la regió, havia sigut “constituït a l’ajuntament local un fons per a les primeres exigències de les famílies de les víctimes” i que l’objectiu és preparar un projecte “seriós i sòlid” per reconstruir el pont com més aviat millor.

Fons d’indemnització

 “Vuit mesos entre demolició i reconstrucció, amb una estructura en acer que tingui un menor impacte sobre la vall de Polcevera”, nom del torrent que transcorre per sota del pont enfonsat. Atès que serà necessari fer caure 11 edificis també “s’ha pensat en un fons d’indemnització per als qui hagin d’abandonar les seves cases”, va afegir.

Poc abans, a la catedral, Angelo Bagnasco, cardenal de la ciutat, havia dit que “el viaducte no era només un tram important d’autopista, sinó una via necessària per a la vida quotidiana de molts, una artèria essencial per al desenvolupament de la ciutat”. “Gènova no es rendeix”, va afegir recordant un eslògan que els mateixos genovesos han transmès aquests dies.

Notícies relacionades

“Es tracta d’una tragèdia inacceptable, que ha afectat tot el país,” va dir el president de la República, Sergio Mattarella, poc després dels funerals i abans de visitar la runa del pont caiguda al riu i dedicar un temps a conversar amb els familiars de les víctimes.

L’arribada de Mattarella i també del Govern va arrencar llargs i emocionats aplaudiments de part dels nombrosos ciutadans que van acudir als funerals, principalment quan van entrar els bombers. El cos va rescatat fins dissabte, superant mil dificultats, els cadàvers de 42 persones, que dimarts passat van ser engolides amb els seus cotxes, al desplomar-se, sense preavís, gairebé 200 metres de pont.