Gènova acomiada les víctimes de l'ensorrament del pont i demana justícia

Les famílies de 20 dels morts no han acudit al funeral de l'Estat, «passarel·la» dels polítics

hhpqtep9nbzbz9z3xtpue21100 / periodico

2
Es llegeix en minuts

Gènova ha acomiadat aquest dissabte 19 de les víctimes del’ensorrament del viaducte de l’autopista A-10 que travessa la ciutat amb un funeral d’Estat marcat per l’absència de les famílies d’altres 19 dels morts, que van preferir una cerimònia privada, i per les peticions de justícia. En les últimes hores la xifra de morts ha ascendit a 41, després que els bombers hagin trobat entre els blocs de ciment a l’interior d’un vehicle unes altres tres persones; una parella i la seva filla de 9 anys.

Al funeral, fet en un dels pavellons del recinte firal de Gènova, han assistit el president de la República, Sergio Mattarella, el primer ministre, Giuseppe Conte, els vicepresidents Luigi di Maio i Matteo Salvini i altres representants del Govern. També han acudit el presidentd’Autostrade per L’Italia, Fabio Cerchiai i el conseller delegat, Giovanni Castellucci, a qui el Govern acusa de la tragèdia per incomplir suposadament el seu deure de manteniment del viaducte.

Al pavelló, coberts per corones de roses blanques, s’havien dipositat els fèretres de 19 de les víctimes, entre ells el taüt blanc del nen de 8 anys que van morir amb els seus pares. Sobre alguns dels fèretres hi havia banderes dels països d’origen de les víctimes, ja que en el sinistre a més d’italians van morir quatre joves francesos, dos albanesos, tres xilens, un peruà i un colombià.

Aplaudiments als bombers i al Govern

Al costat dels taüts es trobaven els familiars que van rebre les paraules de consol de Mattarella, i també van ser presents per manifestar la seva proximitat els jugadors de futbol dels dos equips de la ciutat, el Gènova i el Sampdoria. Amb un fort aplaudiment van rebre les prop de 5.000 persones que s’han congregat en aquesta cerimònia a alguns dels membres dels equips de bombers que des de dimarts han excavat sense pausa per extreure els morts. També han sigut aplaudits a la seva arribada els membres del Govern de Conte, que, després de l’accident, ha decidit revocar la concessió de gestió de les carreteres italianes a Autostrade per L’Italia.

“El pont es va esfondrar. No era només una part important d’una autopista, sinó una via necessària per a la vida quotidiana de molts, una artèria essencial per al desenvolupament de la ciutat. Però Gènova no es rendeix”, ha remarcat en l’homilia l’arquebisbe de Gènova, el cardenal Angelo Bagnasco. El cardenal ha afirmat que hi ha “una esquerda al cor de Gènova” i que “qualsevol paraula, encara que sincera, és poc davant la tragèdia”. En aquest sentit, Bagnasco ha al·ludit a la necessitat d’una “deguda justícia” tot i que aquesta no pugui restituir el perdut en la catàstrofe.

Bagnasco també ha dedicat unes paraules a les prop de 600 persones que han hagut d’abandonar les seves vivendes, que es troben sota el que queda del viaducte, i ha reclamat que “no trobin només un allotjament temporal sinó que puguin tornar a tenir l’escalfor d’una casa”.

“Passarel·la” de polítics

“Units en el dolor i en la petició de veritat i justícia, determinats a no rendir-nos”, ha escrit en un tuit, abans del funeral, el ministre d’Interior i vicepresident Salvini. “Serà necessari aclarir amb rigor la responsabilitat d’una tragèdia inacceptable”, ha afirmat Mattarella. 

Notícies relacionades

Els familiars d’altres 19 de morts han decidit celebrar cerimònies privades, alguns com a protesta en vista d’un Estat que no ha protegit les persones, com és el cas de les famílies de quatre joves de Torre del Greco, una localitat al sud d’Itàlia. Aquestes famílies han considerat que el funeral d’Estat és “una passarel·la” per als polítics”.