HA TORNAT A L'IRAQ

Una yazidita refugiada que va ser segrestada per l'EI es troba cara a cara amb el seu raptor a Alemanya

Després de denunciar-lo, les autoritats alemanyes li han comunicat que té l'estatus de refugiat igual que ella i que no hi ha prou indicis per detenir-lo.

zentauroepp44682715 yazidi woman ashwaq haji  allegedly used by the islamic stat180817171953

zentauroepp44682715 yazidi woman ashwaq haji allegedly used by the islamic stat180817171953

3
Es llegeix en minuts
AFP

La yazidita Ashwaq Haji assegura haver-se creuat al febrer en un supermercat d’Alemanya  amb el gihadista que la va mantenir com a esclava sexual a l’Iraq, on va tornar acovardida i viu amb la por al cos.

El grup Estat Islàmic (EI) va segrestar, va assassinar o va utilitzar com a esclaves sexuals milers de dones de la minoria yazidita de l’Iraq quan es va apoderar d’un terç del país l’estiu del 2014, sobretot de la pàtria dels yazidites a la muntanya Sinjar (nord-oest).

Ashwaq Haji va ser segrestada el 3 d’agost del 2014. El 22 d’octubre d’aquell any va aconseguir fugir de la casa d’un gihadista iraquià que es feia anomenar Abu Humam. Aquest home la va comprar “per cent dòlars”, recorda durant una visita al santuari yazidita de Lalish, uns 60 km de la ciutat de Mossul, al nord de l’Iraq. Amb ella, centenars de persones commemoren una de les matances contra aquesta minoria de parla kurda i adepta d’una religió esotèrica monoteista.

“Sé que ets Ashwaq”

La mare i el germà petit d’Ashwaq també van estar captius un temps. El 2015, els tres es van instal·lar en Schwabisch Gmund, una localitat a 50 km de Stuttgart, acollint-se a un programa del govern alemany per als refugiats iraquians. El pare, Haji Hamid, de 53 anys, es va quedar a l’Iraq.

A Schwabisch Gmund, Ashwaq explica que estudiava alemany i volia trobar una feina, fins que el 21 de febrer del 2018 va veure en un supermercat un home baixar d’un cotxe i anomenar-la pel seu nom abans de dirigir-se a ella en alemany.

“Em va dir que era Abu Humam, li vaig dir que no el coneixia i va començar a parlar-me en àrab” assegura a l’AFP la jove vestida de negre, en senyal de dol pels seus cinc germans i la seva germana, desapareguts des que van ser segrestats pels gihadistes. “Em va dir: ‘no em menteixis, sé molt bé que ets Ashwaq i que vius a Alemanya amb la teva mare i el teu germà’, coneixia fins i tot la meva adreça i altres detalls de la nostra vida” a Alemanya.

La jove va contactar immediatament amb la policia local. “Em van dir que era un refugiat com jo a Alemanya i em van donar un número de telèfon per trucar-hi si es ficava amb mi”, afegeix. La policia judicial de Baden-Wurtemberg va afirmar recentment a Twitter haver “obert una investigació el 13 de març del 2018”, però afegeix que les indagacions no poden “continuar de moment perquè la testimoni (Ashwaq) era il·localitzable per respondre a les preguntes”.

La fiscalia federal “va estudiar el cas”, confirma un portaveu a l’AFP. “Però de moment, en vista dels elements de prova disponibles no hem pogut identificar amb prou certesa el presumpte autor”.

La fiscalia alemanya ha obert nombroses investigacions per terrorisme, crims contra la humanitat o crims de guerra contra refugiats o sol·licitants d’asil sospitosos d’estar implicats en accions comeses per grups gihadistes a l’Iraq, Síria o l’Afganistan.

Es basen en missatges publicats pels propis investigats a les xarxes socials, o en testimonis de refugiats.

Por constant

Ashwaq assegura a l’AFP que va veure amb la policia alemanya les imatges de videovigilància del supermercat on es va produir la trobada i que està disposada a comunicar les seves dades personals però que no tornarà a Alemanya. Per por de creuar-se de nou amb el botxí va marxar del país a finals de març amb la seva mare i el seu germà amb destinació al nord de l’Iraq, on assegura viure tenallada per la por a causa que Abu Humam té família a Bagdad.

En el camp de desplaçats del Kurdistan iraquià on es va instal·lar, el seu pare confessa que li va costar permetre la tornada de la seva dona i fills després de tres anys sota jou gihadista a l’Iraq.

Notícies relacionades

“Quan la seva mare em va dir que havia vist aquest gihadista (...) els vaig dir que tornessin, Alemanya ja no semblava un lloc segur per a ells”, afirma a l’AFP.

La vida per a Ashwaq no és fàcil, com tampoc ho és per a les 3.315 yazidites que van aconseguir escapar-se dels gihadistes. “Totes les supervivents porten volcans a dins, llestos per explotar” en qualsevol moment, adverteix Sara Samuqi, una psicòloga que atén moltes yazidites.