aliança estratègica

Qatar surt al rescat de Turquia amb una injecció de milers de milions de dòlars

El ric emirat s'alia amb Ankara en el pols que el Govern del president Erdogan manté amb l'Administració estatunidenca de Donald Trump

zentauroepp44669840 turkish president tayyip erdogan meets with emir of qatar sh180816104424

zentauroepp44669840 turkish president tayyip erdogan meets with emir of qatar sh180816104424 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Afp

L’emir de Qatar, el xeic Tamim ben Hamad Al Thani, ha promès que el seu país invertirà fins a 15.000 milions de dòlars (13.200 milions d’euros) a Turquia, després de reunir-se amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan. El recolzament qatarià suposa un respir per a l’economia turca que passa per moments difícils per la pressió econòmica a què està sotmesa per part dels Estats Units. La injecció econòmica de Qatar s’efectuarà "ràpidament", ha dit Al Thani.

"Les bases de l’economia turca són sòlides i Turquia en sortirà reforçada", ha afirmat en un tuit el portaveu de la presidència turca,  Ibrahim Kalin. "Les relacions entre Turquia i Qatar es basen en llaços sòlids d’amistat i solidaritat", ha afegit.

Qatar s’ha mostrat pròxim a Turquia des que va esclatar la crisi diplomàtica entre el petit i ric emirat amb l’Aràbia Saudita i els seus aliats del Golf. El juny del 2017, Riad va trencar relacions diplomàtiques amb la monarquia de Doha, el seu gran rival a la regió, per, segons va dir llavors, recolzar grups islamistes, en particular els Germans Musulmans, i per mantenir llaços econòmics amb l’Iran, país amb el qual comparteix el jaciment de gas més important del món.  

Turquia ha patit aquests dies una forta devaluació de la seva moneda, la lira, d’un 18%, després que el president dels EUA, Donald Trump, anunciés que Washington que multiplicava per dos els drets de duanes sobre l’alumini i l’acer turc com a represàlia per negar-se Ankara a posar en llibertatun pastor evangelista nord-americà que fa més de dos anys que està privat de llibertat al país euroasiàtic.

Reforçar la moneda

Com a resposta a la mesura estatunidenca, Erdogan, ha demanat als turcs que boicotegin els productes electrònic americans i ha augmentat la tarifa duanera a nombrosos productes nord-americans. El president turc, a més, va advertir Trump que si continuava amb la seva "guerra econòmica", Ankara buscaria "altres aliats".

Notícies relacionades

En l’actualitat, Qatar és un dels grans inversors a Turquia,  amb 20.000 milions de dòlars. segons xifres oficials, mentre que Turquia és un dels principals exportadors a l’emirat. La crisi econòmica turca amenaça molts inversors qatarians.

Aquests últims dies, els partidaris de Turquia a Qatar han llançat una campanya per convertir els seus reals qatarians en lliures turques amb la finalitat de recolzar la divisa del país euroasiàtic.