ESCAC A LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Un exdirector de la CIA acusa Trump d'intentar silenciar els crítics

En un pas inèdit, el president ha retirat a John Brennan les seves credencials de seguretat

El mandatari replica amb tres tuits centenars d'editorials contra la seva "guerra bruta" als mitjans

El director de la CIA, John Brennan.

El director de la CIA, John Brennan. / AP / KAROLYN CASTER

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nueva York

Dimecres, mentre 350 redaccions dels Estats Units preparaven els editorials que han publicat en una inèdita acció conjunta a favor de la llibertat de premsa i contra "la guerra bruta" que Donald Trump lliura contra els mitjans, el president anunciava, a través d’un comunicat llegit per Sarah Huckabee Sanders, una acció sense precedents també: la retirada, per decisió presidencial, de les credencials de seguretat d’un exdirector de l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA).

John Brennan, l’afectat, que va estar al capdavant de l’òrgan d’espionatge durant la presidència de Barack Obama i que ha sigut una de les veus més dures contra accions de Trump, especialment en tot el que està relacionat amb la ingerència de Rússia en les eleccions del 2016, va reaccionar immediatament a Twitter, identificant el seu càstig com a “part d’un esforç més ampli del senyor Trump de suprimir la llibertat d’expressió i castigar els crítics”. Brennan també va assegurar que “hauria de preocupar enormement a tots els nord-americans, incloent professionals d’intel·ligència, sobre el preu de parlar públicament”.

Aquest dijous l’exdirector de la CIA ha aprofundit en la seva crítica en un article a ‘The New York Times’. “El senyor Trump clarament està més desesperat per protegir-se a si mateix i la gent del seu entorn”, denúncia Brennan, que veu el mandatari assetjat per la investigació del‘Rusiagate’que dirigeix el fiscal especial Robert Mueller i considera que són “porqueria” les negatives del president que hi va haver col·lusió de la seva campanya amb Moscou mentre el Kremlin interferia en les eleccions del 2016.

Notícies relacionades

Brennan parla també d’“una decisió políticament motivada”i la veu com “unintent d’espantar perquè callin altres que podrien atrevir-se a desafiar-lo”. El comunicat llegit per Huckabee admet que s’està estudiant retirar també les credencials de seguretat a altres ex alts càrrecs d’intel·ligència de l’Administració d’Obama, incloent l’exdirector de l’Agència de Seguretat Nacional Michael Hayden, l’exassessora de seguretat nacional Susan Rice i James Clapper, que va ser Director Nacional d’Intel·ligència d’Obama.

Respecte als editorials coordinatsque denuncien les seves agressions a la premsa, Trump s’ha limitat a respondre amb tres tuitsescrits aquest dijous. Tot i que aquesta vegada no ha acudit a l’expressió “enemic del poble”, ha definit els mitjans que desqualifica de“notícies falses”com “el partit de l’oposició”,una frase que va utilitzar l’ultra Steve Bannon quan era el seu assessor. També ha acusat‘The Boston Globe’,del qual va partir la iniciativa, d’estar en “col·lusió” amb altres mitjans i ha tornat a suggerir que molts “impulsen una agenda política o intenten simplement fer mal a la gent”.