tensió diplomàtica

Un jutge rebutja l'apel·lació per alliberar el pastor nord-americà en arrest domiciliari a Turquia

Ankara anuncia l'augment d'aranzels a diversos productes dels EUA, com el tabac, l'arròs, les nous, els vehicles, el carbó i els cosmètics, entre d'altres

Erdogan demana, a més, que els turcs boicotegin tecnologia nord-americana

zentauroepp44661619 caption corrects the name turkey s police officers guard the180815104018

zentauroepp44661619 caption corrects the name turkey s police officers guard the180815104018 / Emre Tazegul

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Quan el pastor evangèlic nord-americà Andrew Brunson va ser detingut l’octubre de 2016, Turquia el va acusar d’intentar desestabilitzar el país: de col·laborar ambl’intent de cop d’estat del juliol d’aquell any i de, a més, ajudar la guerrilla kurda del PKK.

Ara, gairebé dos anys després, el que precisament ha desestabilitzat el país és la seva detenció, que està causant una desfeta en l’economia turcaDonald Trump està, segons la Casa Blanca, furiós amb les accions del govern de Recep Tayyip Erdogan, aliat del’OTAN  des de la dècada dels cinquanta. Les negociacions entre Washington i Ankara han fallat; Erdogan acusa Trump d’intentar ficar-se en els assumptes interns d’un altre país i, mentrestant, Brunson continua detingut: fins al 25 de juliol d’aquest any a la presó; des d’aleshores, en arrest domiciliari.

Ho seguirà, com a mínim, fins al 12 d’octubre, quan se celebrarà la següent vista del cas, perquè aquest dimecres un jutge turc ha rebutjat, una altra vegada, la seva posada en llibertat. Brunson, que vivia a Turquia des de fa més de vint anys sense problemes, portava una petita comunitat cristiana evangèlica d’unes 30 persones a la ciutatd’Esmirna, la tercera ciutat més gran de Turquia.

Problemes econòmics

Problemes econòmicsEl seu arrest ha causat estralls: si l’economia turca no està en molt bon estat –la inflació interanual se situa en el 15% i el deute privat és altíssim–, la crisi amb els Estats Units no ha fet cap favor. La lira turca, la moneda del país, ha perdut el 20% del seu valor en un mes. El 15 de juliol, un euro equivalia a cinc lires. Aquest dimecres equival a set i és, en gran mesura, gràcies a Trump.

La setmana passada, la lira queia desesperada quan, d’hora al matí, a Washington, el president nord-americà va entrar a Twitter. Va treure la seva metralleta i va disparar: va anunciar una pujada dels aranzels a l’acer i alumini turcs. Trump va empènyer la lira turca, en caiguda lliure, al fons de la fossa.

“Guerra comercial”

“Guerra comercial”Erdogan va catalogar la mesura de Trump de guerra comercial i va pujar l’aposta. Aquest dimarts va cridar als turcs a boicotejar els productes electrònics nord-americans i a canviar dòlars per lires. “Hi ha un atac econòmic obert contra Turquia. Si ells tenen l’iPhone, a l’altre costat hi ha Samsung. Prendrem mesures”, va dir aquest dimarts el president turc.

Els seus seguidors, aquests dies, es dediquen a desfer-se dels seus dòlars i or. Els més fervorosos cremen bitllets nord-americans i pugen fotos i vídeos a internet amb iPhones penjats amb cordes del sostre. “Vam aturar l’intent de cop d’Estat fa dos anys i aturarem aquest aquesta vegada”, diuen molts.

Notícies relacionades

Un dia després de les paraules d’Erdogan, les mesures han arribat. Ha incrementat les taxes d’importació de 22 tipus de productes nord-americans, entre els quals hi ha tabac, nous, arròs, vehicles, alcohol, cosmètics i carbó. En el cas de les begudes alcohòliques, la pujada d’aranzels arriba al 140% més de la taxa anterior.

De moment, sembla, cap dels dos galls del corral de l’OTAN sembla disposat a recular i aigualir la retòrica bel·ligerant. Erdogan, com a següent pas, estudia posar sancions a membres del Govern nord-americà; Trump, restringir els vols als Estats Units de Turkish Airlines.