Mesures econòmiques

Maduro mantindrà la gasolina barata als que tinguin el "Carnet de la Pàtria"

El president anuncia que hi haurà una pujada del preu del carburant per frenar el contraban a Colòmbia

zentauroepp43451266 venezuelan president nicolas maduro  gives a speech at the n180524180025

zentauroepp43451266 venezuelan president nicolas maduro gives a speech at the n180524180025 / FEDERICO PARRA

1
Es llegeix en minuts
EFE

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha anunciat que el subsidi estatal a la gasolina nacional, considerada la més barata del món, es mantindrà només per als qui registrin les seves dades al governamental Cens de Transport, que l’oposició qualifica com una mesura de control social i polític.

“Aquella persona que no atengui la crida al cens haurà de pagar el combustible al preu internacional”, ha dit el mandatari, durant una al·locució televisada, en què ha mostrat la seva intenció d’incrementar els preus dels hidrocarburs.

Va remarcar que entre dimecres i divendres d’aquesta setmana els veneçolans tindran l’“última oportunitat” d’acudir als punts que ha disposat el Govern a tot el país per registrar les seves dades i conservar el preu subsidiat del combustible. “La gasolina i els hidrocarburs interns han de col·locar-se al preu internacional perquè s’acabi el contraban cap a Colòmbia”, ha dit després d’estimar que Veneçuela perd 18.000 milions de dòlars a l’any pel trànsit il·legal del carburant cap al país veí.

Decisió “taxativa”

Maduro també ha subratllat que mantindrà el “subsidi directe a tots els amos de vehicles automotors” de Veneçuela a través del governamental “Carnet de la Pàtria”, un cens creat l’any passat i en què s’han inscrit més de 17 milions de persones (prop de la meitat de la població nacional) segons dades de l’oficialisme.

Va insistir que és una decisió “taxativa”, que aquesta setmana els ciutadans tindran l’última oportunitat per registrar-se i tenir accés al subsidi, tot i que no va apuntar dates de quan entraran en vigor els nous preus.

El preu mitjà del litre de gasolina a Colòmbia (prop d’1 dòlar) és suficient a Veneçuela per omplir els tancs d’uns 700 vehicles mitjans.

Notícies relacionades

Opositors i alguns transportistes de Veneçuela han rebutjat el registre de vehicles, una mesura, que segons el Govern busca controlar el “malbaratament” per considerar que imposarà un “racionament de gasolina”.

Les agrupacions opositores van demanar a la ciutadania “no formar part” del cens que consideren discriminatori.