Atemptat amb drons

Nicolás Maduro demana a Colòmbia l'extradició dels responsables de l'atemptat en contra seu

El Parlament de Veneçuela va denunciar que s'estan destruint les proves i evidències de l'atemptat

Venezuelan President Nicolas Maduro reacts during an event which was interrupted, in this still frame taken from video August 4, 2018, Caracas, Venezuela. VENEZUELAN GOVERNMENT TV/Handout via REUTERS TV.  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Venezuelan President Nicolas Maduro reacts during an event which was interrupted, in this still frame taken from video August 4, 2018, Caracas, Venezuela. VENEZUELAN GOVERNMENT TV/Handout via REUTERS TV. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN PROVIDED BY A THIRD PARTY. / HANDOUT (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Enmig dels dubtes sobre l’atemptat frustrat en contra del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, el Govern d’aquest país va anunciar que ha sol·licitat a Colòmbia l’extradició de cinc persones, entre les quals, el diputat opositor Julio Borges, a qui se l’acusa de ser un dels responsables d’aquest fet, que va deixar com a saldo 7 persones ferides el 4 d’agost passat a Caracas.

El canceller veneçolà Jorge Arreaza va dir que ha entregat al conseller de l’ambaixada de Colòmbia, Augusto Blanco, "la informació precisa" que vincula aquestes 5 persones ambl’atac amb explosius del qual va sortir il·lès Maduro. A més de Borges, també hi ha a la llista un funcionari de Migració Colòmbia de nom Mauricio Jiménez, a qui acusen d’estar presumptament implicat en l’atemptat.

En la petició d’extradició també hi ha els veneçolans Gregorio José Yaguas, Gilbert Escalona Torrealba i Oswaldo García Palomo, aquest últim, un coronel retirat de la Força Armada. Segons Arreaza, va ser en una finca del Norte de Santander, a Colòmbia, on "es va entrenar aquest grup de terroristes que van atemptar contra la vida del president" Maduro i de "pràcticament tot l’alt comandament polític militar", en el que hauria pogut ser "un dels pitjors actes de violència en la història" de l’Amèrica Llatina, segons la visió del canceller veneçolà.

D’altra banda, l’ambaixada de Colòmbia "està a l’espera" que Veneçuela formalitzi la petició d’extradició i "s’ha compromès a cooperar" amb la investigació. Per aquest atemptat el ministeri públic ha identificat 19 persones com a responsables dels fets, a més que, segons Maduro, també hi està involucrat l’expresident de Colòmbia Juan Manuel Santos.

Destrueixen proves de l’atemptat

Mentre el Govern va rere els presumptes autors de l’atemptat, en el Parlament veneçolà, de majoria opositora, han sorgit veus que denuncien la intenció de les autoritats d’aquest país de destruir les evidències del cas.

Notícies relacionades

En una sessió extraordinària en què hi van haver representants diplomàtics de diversos països, així com la família del diputat detingut Juan Requesens, es va condemnar la retirada "il·legal" de la immunitat parlamentària a aquest legislador així com al seu col·lega Julio Borges, actualment fora del país però del qual el Govern ja ha sol·licitat l’extradició de Colòmbia.

En aquesta sessió, la Comissió de Política Interior del Parlament va afirmar que s’ha cobert el buit que presumptament va deixar un dels drons carregat amb explosius. "S’està destruint el lloc del succés del 4 d’aquest mes. ¿Per què destruir evidències de la investigació? ¿És que no volen que sapiguem el que va passar dissabte?", es va preguntar la diputada Delsa Solórzano, advocada i presidenta de la comissió.