EL DRAMA MIGRATORI

Trump demana a la justícia reprendre les deportacions de famílies migrants

El Govern dels EUA argumenta que la quantitat de detinguts ja causa problemes en les agències federals

zentauroepp44306838 file   in this june 13  2018 file photo  nicole hernandez  o180714183405

zentauroepp44306838 file in this june 13 2018 file photo nicole hernandez o180714183405 / Gregory Bull

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En vista de la polèmica per les mesures migratòries imposades perl’Administració Trump, que han originat la separació de famílies i la deportació d’alguns dels seus membres, la disputa legal continua entre el govern i algunes associacions civils que van demanar a un jutge federal, que suspengués aquestes accions i encara estan estudiant aquest cas.

Per aquesta raó, el Govern dels EUA ha demanat una ràpida decisió sobre la suspensió temporal de les deportacions de famílies immigrants reunificades que un jutge va ordenar el passat 16 de juliol, amb l’argument que la quantitat de persones detingudes comencen a causar problemes en les agències federals.

En una audiència en una cort federal de San Diego (Califòrnia), el jutge Dana Sabraw va prometre adoptar una resolució sobre això, tot i que no va concedir un termini. Mentrestant, es manté vigent el cessament de les deportacions de famílies reunificades i que havien sigut separades a la frontera dels Estats Units amb Mèxicarran de la política de “tolerància zero” contra la immigració il·legal implementada pel Govern de Donald Trump.

El jutge Dana Sabraw, que atén la denúncia de la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU) contra el govern per la separació de famílies per la seva condició migratòria il·legal, va determinar el juliol que les autoritats migratòries havien de reunificar les famílies indocumentades separades a la frontera i va establir terminis diferents per als nens menors de cinc anys i els majors d’aquesta edat, que el govern ha complert de manera parcial.

Al govern li preocupen alguns disturbis 

Però l’advocat del Govern nord-americà, Scott Stewart, ha urgit al jutge per telèfon a prendre aviat una resolució, ja que des que es van congelar les deportacions s’han acumulat problemes d’espai en els centres i també per a les mateixes operacions de l’Oficina d’Immigració i Duanes (ICE).

Segons Stewart, la situació “està començant a interferir amb les operacions de l’ICE”, mentre que ha assegurat que els conflictes comencen a presentar-se per les condicions en què estan els detinguts. “Estan enfrontant-se amb disturbis en almenys una de les seves instal·lacions on la gent vol ser alliberada”, ha afegit l’advocat, que ha indicat que el pla del govern és deportar aquests pares tan aviat com sigui factible.

Notícies relacionades

La polèmica continua ja que l’ACLU ha demanat al magistrat que no es deporti a les famílies abans de set dies després d’haver sigut reunides, perquè així se’ls atorgui un temps en el qual puguin rebre orientació i avaluar sobre les seves opcions futures. No obstant, el jutge ha insistit que els immigrants “ja han tingut prou temps”, ja que l’última data límit per a les reunificacions va ser el passat 26 de juliol.

L’audiència en la qual Sabraw va escoltar els arguments sobre aquesta qüestió de part dels advocats del Departament de Justícia (DOJ) i de l’ACLU, s’ha produït després que un jutge de Colúmbia transferís al Tribunal de San Diego una demanda paral·lela sobre menors separats dels seus pares, mentrestant, les parts hauran de presentar un informe setmanal d’avenços entorn de la reunificació de famílies en les quals el pare o la mare no es troben al país.