HISTÒRIA TRÀGICA

Nens maltractats i entrenats per matar als EUA

La macabra història dels 11 menors alliberats d'un desgavellat campament a Nou Mèxic suma un altre capítol

La fiscalia assegura que almenys a un dels nens se'l va preparar per cometre un tiroteig en una escola amb un rifle d'assalt

0sclxh5ch66ottyysk4yt31100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La petita comunitat d’Amalia, en una zona desèrtica al nord de Nou Mèxic, al costat de la frontera amb Colorado, és un d’aquests llocs perfectes als Estats Units per als qui busquen viure en contacte amb la naturalesa, aïllats i desconnectats. També per als qui intenten passar desapercebuts per a la llei. I des de divendres passat, quan la policia del comtat de Taos va alliberar-hi en un desgavellat campament 11 nens d’entre 1 i 15 anys que cinc adults, ja arrestats i imputats per abús de menors, mantenien en condicions infrahumanes, s’ha anat revelant una macabra història que no deixa de sumar capítols.

El penúltim d’aquests episodis tètrics va arribar dilluns, quan es van trobar al complex restes en descomposició d’un menor. Tot i que no ha sigut identificat encara, es tem que és Abdul-Ghani Wahhaj, el fill d’un dels detinguts, Siraj Ibn Wahhaj, que era buscat per les autoritats de Geòrgia després que al desembre la seva esposa denunciés que s’havia emportat el seu fill, un nen que patia encefalopatia hipoxicoisquèmica i altres mals, quenecessitava atenció mèdica constant i que just dilluns hauria fet quatre anys. Un altre s’hi va afegir dimecres, quan la fiscalia va assegurar que almenys un dels nens alliberats va ser entrenat en l’ús d’un rifle d’assalt per cometre un tiroteig en una escola.

Sense acusació formal

No hi ha hagut una acusació formal per aquest suposat entrenament de moment, però en un document judicial presentat pel fiscal Timothy Hasson s’afirma que van ser-ne informats per un pare d’acollida d’un dels menors alliberats del complex, on Wahhaj estava fortament armat quan va ser arrestat. Al lloc s’hi van localitzar també més armes i municions, i un camp de pràctiques de tir.

El document afirma que s’estàinvestigant si hi va haver “conspiració per cometre tirotejos escolars”.No es donen, no obstant, més detalls ni proves i Aleksander Kostich, un advocat d’ofici estatal que s’encarrega de la defensa dels acusats, ha demanat “contenció”. “Si fas una acusació d’aquesta naturalesa necessites corroborar i especificitat", ha reclamat.

Els càrrecs

Notícies relacionades

Els cinc arrestats, dos homes i tres dones que es creu que són mares de tots o la majoria dels nens, van comparèixer dimecres en tribunals del vuitè districte judicial de Nou Mèxic, on tots es van declarar innocents dels 11 càrrecs que se’ls imputen a cada un per abusos de menors. Wahhaj ha de respondre també per la desaparició del seu fill i l’altre home detingut, Lucas Allen Morten, per prestar ajuda conscientment a un delinqüent (Wahhaj). Tots estan de moment detinguts sense possibilitat de quedar lliures sota fiança.

Els nens alliberats van ser localitzats en un complex pràcticament inhabitable, amb un remolc sense aigua corrent, electricitat ni fontaneria enterrat sota terra i cobert per plàstics. El xèrif del comtat de Taos que va dirigir l’operació de rescat, Jerry Hogrefe, va definir el que es va trobar com “les més tristes condicions de vida i pobresa”que ha vist. “Semblaven refugiats d’un país del tercer món, no només sense menjar o aigua sinó també sense sabates o higiene personal i bàsicament parracs bruts com a roba”, va dir.

Temes:

Estats Units