CRISI DIPLOMÀTICA

Les tensions diplomàtiques entre l'Aràbia Saudita i el Canadà s'agreugen

Un grup saudita publica un muntatge d'un avió a punt de xocar contra la Torre CN de Toronto

Riad traslladarà pacients hospitalitzats al Canadà a altres països

saudi canada

saudi canada

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Segueixen les tensions diplomàtiques entre el Canadà i l’Aràbia Saudita després que el país del golf Pèrsic expulsés l’ambaixador canadenc arran de les critiques a les campanya d’arrestos d’activistes polítics. Un altre pas en la crisi ha sigut la publicació en un compte saudita a Twitter d’una imatge manipulada que mostra un avió volant contra la Torre CN de Toronto, en una referència als atacs a les torres bessones del’11-S.

L’organització saudita responsable és Infographic KSA, una entitat progovernamental que ha demanat disculpes després de publicar la imatge. "L’avió tenia la intenció de simbolitzar la tornada de l’ambaixador. Ens hem adonat que aquesta voluntat no quedava clara, però qualsevol altre significat no tenia aquesta intenció", ha dit el grup abans d’esborrar el seu compte a la xarxa social.

No obstant, en la descripció de la imatge el llenguatge era poc equívoc: "Qui interfereix amb el que no li concerneix troba el que no li agrada", s’hi podia llegir. També es van realitzar comentaris com "ficar el nas on no correspon". Dilluns la ministra d’Afers Exteriors canadenca, Chrystia Freeland, va afirmar que el seu país es mantenia ferm en la seva posició: "Sempre defensarem els drets humans, sempre defensarem els drets de les dones, i això no canviarà".

Crisi diplomàtica

L’ambaixador canadenc va ser qualificat ‘persona non grata’ després que Freeland critiqués durament les detencions d’activistes saudites que lluitaven principalment pels drets de les dones al país.  La ministra va demanar la setmana passada per Twitter l’alliberament de l’activista Samar Badawi i del seu germà Raif Badawi, condemnats a deu anys de presó i a rebre mil fuetades per "insultar l’islam".

El Govern saudita va considerar la queixa canadenca una "ingerència flagrant en els afers interns del regne", alhora que va defensar la legalitat de les detencions dels activistes. 

Trasllat de pacients 

Notícies relacionades

A més, Riad ha anunciat la suspensió de tots els programes de tractament de pacients saudites en hospitals del Canadà i el seu trasllat a altres països. El Govern saudita vol garantir la "seguretat" dels pacients que reben tractament al Canadà i dels seus acompanyants i s’assegurarà que completen el tractament en un altre lloc, va afirmar l’agregat de Salut per als EUA i Canadà, Fahd bin Ibrahim al Tamimi, en un comunicat publicat per l’agència oficial SPA.

Les autoritats saudites no han especificat el nombre de pacients afectats i no han aportat més detalls de la mesura. L’Agregadoria de Salut és una oficina amb seu a Washington i que depèn directament del Ministeri de Salut saudita, que s’encarrega de gestionar el tractament de pacients de càncer o de malalties complexes als principals hospitals d’Amèrica del Nord. També va anunciar que traslladarà a altres països 7.000 estudiants becats al Canadà i uns 5.000 familiars d’aquests.