NOU FOCUS DE TENSIÓ

Els EUA aplicaran sancions a Rússia pel 'cas Skripal'

Moscou va acabar amb la vida de l'exespia i la seva filla utilitzant armament químic i vulnerant el dret internacional

undefined42419374 a still image taken from video shows sergei skripal  a forme180306103941

undefined42419374 a still image taken from video shows sergei skripal a forme180306103941 / REUTERS TV

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units imposaran noves sancions a Rússia en resposta al presumpte atac de Moscou contra l’exespia Serguei Skripal i la seva filla, argumentant que el Kremlin va utilitzar armes químiques amb el propòsit d0acabar amb la vida de tots dos, van informar fonts oficials a mitjans nord-americans. Segons les mateixes informacions, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, va rubricar l’avaluació sobre la violació per part de Rússia del dret internacional a l’enverinar Skripal i la seva filla el març passat a Salisbury, al sud d’Anglaterra.

S’espera que l’impacte més gran de les sancions inicials provingui de la prohibició d’atorgar llicències per exportar productes de seguretat nacional sensibles a Rússia, que en el passat van incloure elements com dispositius electrònics i components, juntament amb equips de prova i calibratge per a aviònica. Abans de les sancions, aquestes exportacions es permetien cas per cas.

Un cost de centenars de milions de dòlars

Notícies relacionades

Aquesta nova prohibició causaria una desinversió de centenars de milions de dòlars en futures exportacions a Rússia, segons un alt funcionari del Departament d’Estat. La segona ronda de sancions podria incloure la degradació de les relacions diplomàtiques, la suspensió de la capacitat de l’aerolínia estatal Aeroflot per volar als Estats Units i la retallada de gairebé totes les exportacions i importacions. Les sancions a Rússia entraran en vigor en el termini de dues setmanes, quan la decisió es publiquin en el Registre Federal.

Les sancions es produeixen quan l’equip de seguretat nacional de Trump està treballant per contrarestar la persistent percepció als Estats Units que el president no està disposat a desafiar Putin o reconèixer l’atrocitat de les accions de Moscou. El president nord-americà ha insistit repetidament que "ningú ha sigut més dur" amb el Kremlin, però els falcons de Rússia en els dos partits continuen alarmats per la seva contínua minimització de l’amenaça russa a la seguretat nacional i comercial dels EUA.