A TRES MESOS DE LES LEGISLATIVES

Una disputada elecció a Ohio dona un toc d'atenció a Trump

En un districte on el president va guanyar per 11 punts, el candidat que va recolzar encara no pot cantar victòria

L'impuls de l'ala més progressista dels demòcrates es frena en unes altres eleccions de dimarts

zentauroepp44547675 president donald trump  right  stands beside 12th congressio180808205429

zentauroepp44547675 president donald trump right stands beside 12th congressio180808205429 / John Minchillo

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Si un es guia pel compte de Twitter del president dels Estats Units, Donald Trump, diria que dimarts, quan es van celebrar diverses eleccions especials i primàries, la nit va ser triomfalLa realitat és una altra. I una d’aquestes votacions en particular, a Ohio, està plena de senyals que avisenTrump i el Partit Republicà delsreptes  que tenen de cara a les eleccions legislatives del novembre, on els conservadors (i el president) es juguen mantenir el control del Congrés.

Tot i que Trump ja ha donat per guanyador el republicà Troy Balderson, que va recolzar, aquest no ha sigut declarat oficialment triomfador de l’elecció especial per ocupar els tres pròxims mesos un escó a la Cambra baixa. Té només 1.754 vots d’avantatge dels 202.000 emesos sobre el demòcrata Danny O'Connor i queden més de 8.000 paperetes provisionals i emeses a distància per comptar, amb la qual cosa hi ha opcions que la diferència acabi sent de menys del 0,5%, fet que posaria en marxa un recompte automàtic.

Sagnia de votants educats

El més greu per a Trump i els republicans no és aquesta ajustada situació (que també s’ha produït en primàries republicanes per a governador a Kansas, on el candidat recolzat per Trump tampoc ha pogut ser declarat oficialment guanyador encara). En un districte que en les presidencials ell es va emportar amb 11 punts, el seu candidat no arriba al’1% d’avantatge. El novembre, quan es vota la renovació de tota la Cambra baixa, 69 escons republicans estan en joc en districtes que Trump va perdre o va guanyar per menys que el d’Ohio. I els demòcrates en tenen prou amb aconseguir-ne 24 per tenir la majoria.

Notícies relacionades

En l’elecció de dimarts a Ohio, a més, el candidat demòcrata va tenir excel·lents resultats, amb 20 punts d’avantatge, alssuburbis  de Columbus, onl’electorat  té ingressos i nivell educatiu més alts. I aquí hi ha un altre dels avisos per a Trump. Una part de votants que li va donar suport després d’haver votat per Barack Obama es replega una altra vegada cap als demòcrates i els republicans hauran de fer una gran feina de mobilització en zones rurals per contrarestar aquesta fuga si volen frenar l’onada blava al novembre.

Fre a l’ala progressista demòcrata

Les eleccions de dimarts també van deixar altres missatgesL’impuls  que semblava tenir l’ala més progressista del partit es va frenar en cinc primàries en les quals no es van imposar cap dels candidats recolzats per Bernie Sanders il’estrella en ascens Alexandria Ocasio-Cortez, donant aire als sectors més centristes i a l’aparell del partit, que busquen en la moderació el camí per guanyar. I el poder sindical va recobrar força. A Missouri els votants van tombar contundentment, amb dos de cada tres vots, una llei que limitava la capacitat al sector privat per recollir quotes dels no sindicats.