CRISI AL PRÒXIM ORIENT

Trump: «Els que facin negocis amb l'Iran no faran negocis amb els Estats Units"

El president nord-americà llança l'advertència el dia que es restableixen les sancions al país persa

zentauroepp44562783 file photo  u s  president donald trump speaks to reporters 180806182445

zentauroepp44562783 file photo u s president donald trump speaks to reporters 180806182445 / Jonathan Ernst

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha advertit que penalitzarà els països que continuïn comercialitzant amb l’Iran després del restabliment de les sancions, aquest dimarts. "Les sancions contra l’Iran són oficialment vigents, són les més dures que s’hagin imposat, i al novembre pujaran a un altre nivell", ha manifestat Trump, que ha agregat: "Qualsevol que faci negocis amb l’Iran no farà negocis amb els Estats Units".

Les sancions inclouen bloquejos en les transaccions financeres i importacions de matèries primeres, així com mesures de càstig en les compres en els sectors de l’automoció i d’aviació comercial. A l’Iran, molta gent ha sortit al carrer per protestar per la imposició de les sancions, conseqüència de la retirada unilateral de Washington, el maig, de l’acord nuclear iranià assolit el 2015 amb les principals potències, entre les quals els EUA, llavors presidida per Barack Obama.

"Guerra psicològica"

Notícies relacionades

Unes hores abans de l’entrada en vigor de les sancions que poden empitjorar l’economia iraniana, el president de l’Iran, Hassan Rouhani, va advertir de la "guerra psicològica" i va descartar qualsevol negociació sobre un nou acord nuclear que exigeix els Estats Units. "Si ets un enemic i apunyales algú amb un ganivet, i després dius que vols negociacions, el primer que has de fer és retirar el ganivet", va dir Rohani en una entrevista televisada.

Les mesures nord-americanes han enutjat els països europeus signataris de l’acord, que diuen que estan decidits a salvar el text fins i tot si moltes empreses occidentals veuen compromeses les seves relacions comercials amb l’Iran mitjançant sancions.