Final de cicle a Colòmbia

Juan Manuel Santos va ser 'youtuber' per un dia

Mentre el president es divertia a les xarxes socials un periodista comunitari era assassinat a Cauca

En el que portem de 2018 van perdre la vida 123 líders socials

zentauroepp44521394 bog502  bogot   colombia   02 08 2018   el presidente colomb180803200653

zentauroepp44521394 bog502 bogot colombia 02 08 2018 el presidente colomb180803200653 / Mauricio Duenas Castaneda

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“¡Hola, soc Juanma”, va dir un Juan Manuel Santos decidit a prendre’s de broma els últims dies del seu Govern. “Deixo de ser president per tornar-me youtuber, al meu canal que ja no serà l’institucional”, va dir a la comunitat virtual a l’ocupar l’espai d’un dels comunicadors més populars de Colòmbia, el youtuber Daniel Samper. Durant 15 minuts, l’home que el 7 d’agost li entregarà el comandament del país a Iván Duque, es va mostrar sense les formalitats del poder. “¿Quina és la diferència entre un ambientalista i un terrorista?”, desafia al seu fill, que no sap què respondre.

“Que amb el terrorista es pot negociar”, conclou Santos, però el seu fill el mira seriosament. Només li arrenca una rialla quan li assenyala que “en el fons del seu cor”, el líder dretà Álvaro Uribe, “sí que m’estima”. Santos i Uribe van ser aliats i des de 2010 en endavant, enemics íntims. Durant el programa, el president va dir haver tingut un àlies durant les negociacions de pau amb les FARC: Santiago. Santos no es va privar de referir-se al seu col·lega veneçolà. Tot i que parlava de què fer amb un plàtan va ser eloqüent: “‘maduro’ no serveix per a res”.  

Després, en el seu compte de twitter, el mandatari va explicar l’experiència: “Samper em va proposar ser youtuber després del 7 d’agost. Ens divertim i passem una bona estona, però definitivament no estic fet per a això. ¿O vostès què hi diuen?”.

Al començament del programa, Samper explica les raons de la seva oferta. “Ja sabem el mal que pot fer un expresident”, diu pel conservador Andrés Pastrana i, especialment, per Uribe. “Tots continuen enverinant l’ambient”.

Pell d’hipopòtam

Santos va dir que per exercir la presidència va haver de desenvolupar una “pell d’hipopòtam” que el protegís dels vicis de la política colombiana. Tot i que no ho va assenyalar expressament, el cap d’estat creu que la seva gestió, durant la qual es va posar fi a un conflicte armat intern de més de mig segle, no és en aquests dies prou valorada. D’acord amb la firma Gallup Poll, un 59% dels consultats desaproven el que ha fet el premi Nobel de la pau.

Notícies relacionades

Ser youtuber per un dia, va ser una amenitat per al president. Mentre el programa era jocosament comentat a les xarxes, en el convuls departament de Cauca es ploraval’assassinat de Valentín Rúa Tezada, periodista d’una ràdio comunitària. L’alcalde del municipi de Suárez, Hernando Ramírez, va revelar que Tezada es trobava a casa seva quan va rebre una trucada que el va fer sortir de casa seva. En aquell moment, un sicari el va cosir a trets.

Al llarg de 2018 han sigut assassinats 123 líders socials, segons l’Institut d’Estudis per al Desenvolupament i la Pau (Indepaz). Només a Cauca es van cometre 18 crims. D’acord amb el programa Somos Defensores, entre 2009 i 2017 van perdre la vida 564 dirigents comunitaris i només 49 casos van ser aclarits.