SUD DE L'ÀFRICA

Tensió a Zimbàbue per la publicació dels resultats electorals

Nou missions internacionals d'observadors reclamen que s'anunciïn amb urgència per concloure la violència als carrers

El Govern demana a la ciutadania que faci vida normal, sense fer cas de les suposades ordres de l'Exèrcit que els demana que es recloguin

zentauroepp44517433 epa2462  harare  zimbabue   02 08 2018   un hombre participa180802173155

zentauroepp44517433 epa2462 harare zimbabue 02 08 2018 un hombre participa180802173155 / YESHIEL PANCHIA

2
Es llegeix en minuts

Nou missions internacionals d’observadors electorals han demanat a la Comissió Electoral de Zimbàbue (ZEC) que publiqui "sense demora" els resultats complets i detallats de les eleccions presidencials d’aquest dilluns. La sol·licitud es produeix en un ambient enrarit, amb manifestants morts, brots de violència de carrer i profundes discrepàncies entre el partit governant il’oposició  sobre qui ésl’autèntic vencedor dels comicis. Acaben d’amanir l’escenari les crides del Govern perquè la ciutadania surti al carrer a fer vida normal, sense fer cas de les suposades ordres del’Exèrcit  de demanar-los que es recloguin a casa.

"D’una banda, aprecieml’ambient  en general pacífic i ordenat d’abans i durant les votacions i de l’altra, expressem la nostra preocupació profunda sobre el lamentable esclat de la violència postelectoral", han afirmat les missions d’observació. A més, han demanat als seguidors de tots els partits polítics que operin dins de la llei i han condemnat "el vandalisme i la destrucció de propietat" que s’ha produït a la capital, Harare, durant aquests dies.

Moltes botigues i bancs estan tancats, i les associacions de drets humans locals han reportat que els camions de l’Exèrcit patrullen els carrers increpant els vianants i dient-los que se’n vagin a casa seva. En aquest sentit, el president de Zimbàbue, Emmerson Mnangagwa, ha demanat a la ciutadania que surti al carrer a fer vida normal i no facin cas d’aquestes presumptes indicacions dels soldats que patrullen els carrers. "Els militars no gestionen el Govern", ha manifestat el portaveu presidencial, George Charamba, a la televisió estatal ZBC. Charamba ha emfatitzat que les Forces Armades del país "són molt disciplinades" i saben que "no poden dictar ordres d’aquest tipus".

Forta presència militar

Als carrers del centre de la capital hi ha encara aquest dijous una forta presència militar, després que aquest dimecres morissin almenys sis persones durant les protestes del’oposició  contra el retard en la publicació i el frau en els resultats de les eleccions presidencials de dilluns. Aquesta calma forçada contrasta amb els disturbis dels dies previs, quan centenars de seguidors del Moviment pel Canvi Democràtic (MDC) van prendre els carrers del centre d’Harare, el seu bastió més gran, per protestar pel retard a l’anunci de resultats dels comicis.

Notícies relacionades

Els manifestants van denunciar un suposat frau contra el que consideren autèntic guanyador, el candidat opositor i líder del MDC, Nelson Chamisa. Les protestes van ser reprimides, primer per la policia i després també per l’Exèrcit, amb canons d’aigua, gas lacrimogen i munició real, la qual cosa va causar la mort d’almenys tres persones, segons la ZBC. La seu del MDC estava encara aquest dijous envoltada de camions antiavalots, segons al·lega el mateix partit, que assegura que 27 dels seus membres estan assetjats dins de l’edifici des d’ahir a causa que "els militars i la policia acampen fora".

El Servei Europeu d’Acció Exterior que encapçala l’alta representant de la Unió Europea (UE) per a la Política Exterior, Federica Mogherini, ha assenyalat que els primers resultats de la missió d’observació electoral del Parlament Europeu a Zimbàbue "indiquen que les eleccions van ser competitives i que en general es van respectar les llibertats polítiques durant la campanya". No obstant, va afegir que "es van observar una sèrie de deficiències, inclosa la falta d’autèntica igualtat de condicions". En aquest sentit, va remarcar que "ara és important que els resultats finals es publiquin en total transparència i rendició de comptes, incloent un desglossament per col·legi electoral." Així mateix s’insta totes les parts a deixar que el procés electoral segueixi el seu curs dins de la llei.