Corrupció a l'Argentina

La justícia, novament darrere de la ruta del diner negre del kirchnerisme

Uns quaderns escolars apareixen amb una informació detallada que esquitxa el Govern anterior i el cosí de Macri

L'escàndol se sap en moments de forta caiguda de popularitat del president i enmig de nous 'tarifazos'

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Els escàndols se superposen a l’Argentina com capes geològiques: un tapa l’altre i el sediment no para de créixer. El mateix dia en què es va anunciar un nou augment del 30% de la tarifa de la llum i gairebé un 20% en el transport públic, de l’únic que es va parlar va ser de vuit quaderns escolars escrits amb lletra concisa però llegible que semblen revelar una nova trama de corrupció i suborns al voltant del kirchnerisme i el negoci de l’obra pública per gairebé 50 milions d’euros.

Els quaderns pertanyen a Óscar Centeno, un exsergent de l’Exèrcit convertit a xofer del viceministre d’Obres Públiques, Roberto Baratta. L’exesposa de Centeno ho va denunciar penalment i va assegurar que havia traslladat bosses plenes de bitllets nord-americans. El jutge federal Claudio Bonadio el va detenir. I després van ser capturats diversos exfuncionaris i empresarisimportants. Entre els detinguts hi ha Héctor Sánchez Caballero, de la constructora Iecsa, que pertanyia fins al 2015 a Angelo Calcaterra, cosí del president Mauricio Macri. Segons el fiscal Carlos Stornelli, estaríem davant d’una“associació il·lícita”.L’expresidenta Cristina Fernández de Kirchner s’haurà de presentar davant de Bonadío el 13 d’agost. 

El diari 'La Nación', que va divulgar primer els quaderns escolars, assegura que contenen detalls substancials sobre la ruta dels diners perquè Centeno, malgrat la seva condició de xofer, ho sabia tot: els itineraris, els protagonistes, la quantitat de bitllets. Les seves anotacions comencen el 2003, quan va assumir Néstor Kirchner, i acaben una dècada més tard, dos anys abans que la seva esposa conclogués el segon mandat.

El cas dels vuit quaderns va ocupar les primeres planes quan començava a prendre forma un altre escàndol: el del finançament il·legal de les campanyes polítiques del macrisme. Arriba també en un moment de caiguda pronunciada de la imatge del president i, com a contrapartida, de números favorables a l’expresidenta, que, s’especula, competirà contra Macri en els comicis del 2019.

Penedit

El fiscal Stornelli vol convertir el xofer Centeno en el primer “penedit” de la justícia argentina. Segons els testimonis dels qui el coneixen, l’exsergent és un home parc i intel·lectualment limitat. No acaben de creure que aquesta lletra bigarrada i fluida, sense errors gramaticals i portadora de tants detalls sigui obra exclusivament seva. En un d’aquests quaderns, Centeno explica que Kirchner una vegada es va mostrar disconforme amb la recaptació il·legal. “¡Que pobres que vam ser!”, atribueix a l’extint cap d’Estat, com si ho hagués escoltat.

L’exparella del xofer, Hilda Horowitz, ja havia sigut protagonista d’una altra denúncia rutilant que després es va esvair en l’aire: l’existència d’una volta secreta amb diners a la finca del viceministre Baratta. El terra de la propietat va quedar com un formatge gruyère. No s’hi va trobar res. 

A mitjans del 2016, José López, l’altre home fort de l’obra pública del kirchnerisme, va ser trobat amb bosses plenes de dòlars que volia amagar en un convent. López afronta un judici paradoxal: mai es parla dels empresaris donants d’aquestes sumes milionàries. Sorprenentment, López no apareix als quaderns.

El model brasiler 

Notícies relacionades

Tot i que el fiscal parla d’una suma sorprenent de diners en negre, els investigadors no en tenen cap pista. En dos anys, encara no se li ha trobat a Kirchner ni al seu ministre Julio de Vido, actualment pres sense condemna, cap d’aquests dòlars.

Alguns analistes estimen que el cas dels quaderns calca el manual d’operacions amb què la justícia del Brasil va posar entre reixesLuiz Inacio Lula da Silva sobre la base de la confessió d’un “penedit”. La justícia del veí país va prendre com a veritat les seves paraules, però mai va poder comprovar que l’apartament que hauria rebut Lula com a suborn li pertanyés.