TENSIÓ BILATERAL

Trump s'obre a negociar amb l'Iran i Rouhani l'insta a tornar a l'acord nuclear

ABD03 TEHERÁN (IRÁN) 28/12/2017.- Fotografía de archivo del 15 de agosto de 2017, del presidente iraní, Hassan Rohaní, durante un discurso en el Parlamento en Teherán (Irán). Irán se ha mantenido firme en 2017 en el cumplimiento del acuerdo nuclear multilateral y en la defensa de su derecho a desarrollar misiles, pese a la incertidumbre provocada por las presiones de Estados Unidos y las continuas amenazas cruzadas. Desde la llegada a la Casa Blanca de Donald Trump, la tensión ha ido en aumento, hasta que el pasado octubre el presidente estadounidense amenazó con abandonar el pacto nuclear si este no es modificado, una posibilidad rechazada tajantemente por Irán. EFE/Abedin Taherkenareh/ARCHIVO

ABD03 TEHERÁN (IRÁN) 28/12/2017.- Fotografía de archivo del 15 de agosto de 2017, del presidente iraní, Hassan Rohaní, durante un discurso en el Parlamento en Teherán (Irán). Irán se ha mantenido firme en 2017 en el cumplimiento del acuerdo nuclear multilateral y en la defensa de su derecho a desarrollar misiles, pese a la incertidumbre provocada por las presiones de Estados Unidos y las continuas amenazas cruzadas. Desde la llegada a la Casa Blanca de Donald Trump, la tensión ha ido en aumento, hasta que el pasado octubre el presidente estadounidense amenazó con abandonar el pacto nuclear si este no es modificado, una posibilidad rechazada tajantemente por Irán. EFE/Abedin Taherkenareh/ARCHIVO / ABEDIN TAHERKENAREH (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Donald Trump, s’ha obert a dialogar amb l’Iran sense condicions prèvies per abordar la crisi bilateral creada després que, el maig passat, Trump trenqués l’acord nuclear amb el règim de Teheran. "Si volen parlar, parlarem. Em reuniré amb qui sigui. Crec en les reunions", ha afirmat Trump aquest dilluns durant una roda de premsa a la Casa Blanca quan li han preguntat si es reuniria amb el president iranià, Hassan Rouhani.

El règim iranià s’ha afanyat a replicar que la via per tornar al diàleg és que els EUA tornin a assumir l’acord nuclear que va abandonar el maig passat. "Respectar els drets de la nació iraniana, reduir les hostilitats i tornar a l’acord nuclear són els passos que s’han de prendre per aplanar el camí del diàleg entre l’Iran i Amèrica", ha assenyalat a través de Twitter Hamid Aboutalebi, assessor de Rouhani.

Trump ha sorprès amb la seva inesperada disposició a reunir-se amb Rouhani, "sense condicions prèvies", després de l’increment de les tensió bilateral en les últimes setmanes. "Certament em reuniria amb l’Iran si es volguessin reunir. No sé si estan preparats encara, ara estan tenint dificultats", ha apuntat el cap de la Casa Blanca, que al juny va protagonitzar una històrica cimera a Singapur amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, un altre dels tradicionals adversaris de Washington.

Sancions a l’agost

Aquesta mà estesa contrasta amb el to elevat de les recents amenaces mútues a mesura que s’apropa la data de l’entrada en vigor de les sancions nord-americanes contra Teheran, que es preveuen per a principis d’agost. "Mai més torni a amenaçar els Estats Units o patirà conseqüències que pocs han patit en la història abans" va escriure tot en lletres majúscules Trump en el seu compte de Twitter fa uns dies en el seu homòleg iranià.

Rouhani, per la seva banda, ha avisat en reiterades ocasions els EUA que començar un conflicte amb l’Iran suposaria "la mare de totes les guerres".

Notícies relacionades

Des de la seva arribada a la Casa Blanca, Trump ha sigut un crític frontal del Govern de Teheran i aquest any va anunciar la seva sortida de l’acord nuclear multilateral firmat en el 2015 juntament amb Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya.

Les noves sancions nord-americanes, dividides per sectors d’activitat en dues tandes, entren en vigor a l’agost i al novembre pròxims, i amenacen d’enfonsar la ja malmesa economia iraniana.