COMISSIÓ DE LA CAMBRA DELS COMUNS

Londres denuncia la "complaença" de les oenagés davant de l'explotació

El Parlament britànic acusa el sector de l'ajuda humanitària d'estar "més preocupat per la seva pròpia reputació" que per la de les víctimes

zentauroepp42135816 people walk past an oxfam sign in corail  a camp for people 180731131652

zentauroepp42135816 people walk past an oxfam sign in corail a camp for people 180731131652 / ANDRES MARTINEZ CASARES

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els abusos sexuals són un problema "endèmic", en el sector de l’ajuda humanitària, culpable en el seu conjunt per afrontar la situació amb una "complaença, que ratlla en la complicitat". A aquesta duríssima conclusió ha arribat l’informe elaborat la Comissió de Desenvolupament Internacional del Parlament britànic. El seu president, Stephen Twigg, acusa les oenagés d’estar "més preocupades per protegir la seva pròpia reputació", que la de les víctimes.  

Pràctica generalitzada

D’acord amb l’informe hi ha hagut "una cultura de negar el problema", des que el mes de febrer passat, el diari The Times revelés que els treballadors d’Oxfam  desplaçats per ajudar els supervivents del terratrèmol del 2010 d’Haití, estaven pagant per relacions sexuals. Després de l’escàndol,22 organitzacions caritatives més han hagut de demanar perdó per incidents similars. La comissió considera impossible conèixer l’amplitud del problema, però sospita que el sabut fins ara és una simple mostra d’una pràctica generalitzada. No es tracta, segons la investigació, d’incidents aïllats, o d’unes quantes pomes podrides, com algunes oenagés han volgut fer veure.

"Hi ha casos d’explotació i d’abusos sexuals, que s’han comès a través de les organitzacions, els països i les institucions. És endèmic i des de fa molt temps", assenyala l’informe. "La distribució d’ajuda a les persones i les comunitats en crisi s’ha vist minada pels depredadors sexuals que exploten els sistemes de govern debilitats". Les organitzacions humanitàries havien d’haver fet "molt més" per combatre el que era "un secret a veus".

Registre internacional

Notícies relacionades

Els mitjans posats en marxa per acabar amb els abusos, com l’autoregulació, són insuficients. Els diputats recomanen la creació d’un registre mundial de treballadors humanitaris per impedir que els abusadors puguin continuar en el sector canviant simplement d’oenagés, com ha passat en el passat.

El comitè demana que els esforços se centrin a defensar els drets dels qui reben l’ajuda humanitària, informar dels casosd’explotació sexual i abusos i mantenir una cultura de tolerància zero.  "Estem alertant totes les autoritats competents. No importa si sembla molt difícil, hi trobarem solucions. Cal fer front a aquest horror", afirma Twigg, el qual estarà present en la conferència internacional sobre el sector humanitari que tindrà lloc al Regne Unit a l’octubre.