CREIXEMENT ECONÒMIC

Trump treu pit per les bones dades econòmiques

La seva reforma fiscal i els aranzels contribueixen a una pujada del 4,1% en el segon trimestre, el més gran des del 2014

Els economistes adverteixen que pot ser una cosa puntual però les dades donen ales als republicans per a les legislatives

efe-20180727-trump-celebra-asombroso-dato-de-crecimiento-del-41--en-segundo-trimestre / periodico

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Aquest divendres ha sigut un molt bon dia per al president dels Estats Units, Donald Trump. Les dades del Departament de Comerç indiquen quel’economia  nord-americana va créixer entre l’abril i el juny un 4,1%, una expansió que no es registrava des del tercer trimestre del 2014. Tot i que molts economistes adverteixen que és improbable que aquest ritme de creixement es mantingui, res ha impedit a Trump mostrar-se exultant, assegurar que l’expansió serà “sostinguda” i reivindicar la seva filosofia d’“Amèrica primer”i les seves polítiques en matèria fiscal i comercial. Les dades, indubtablement, són un bé per a ell i els republicans de cara a les eleccions legislatives de novembre.

Dos dies després de comparèixer als jardins de la Casa Blanca amb el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, per anunciar un acord que ha frenat l’escalada de la guerra comercial, Trump ha tornat al mateix escenari per declarar que ha aconseguit “un gir econòmic radical de proporcions històriques”i per assegurar: “Una vegada més, som l’enveja econòmica del món sencer”.

L’efecte dels aranzels

Precisament les tensions comercials creades pels seus aranzels han sigut un dels factors clau en la bona dada del segon trimestre. Les exportacions van créixer entre l’abril i el juny un 9,3%, i amb els importadors estrangers provant d’avançar-se a l’augment de preus, algunes com les de soja es van disparar un 50% respecte al mateix període de l’any passat.

Les dades també reflecteixen l’impacte de la seva reforma fiscal. Tot i que la seva retallada d’impostos d’1,5 bilions de dòlars a llarg termini beneficiarà sobretot les rendes més altes, l’efecte immediat ha sigut més general i els estímuls han contribuït a un augment del 4% en la despesa dels consumidors, un altre dels impulsors del creixement entre l’abril i el juny.

Bo per a les legislatives

Notícies relacionades

Malgrat la precaució dels economistes, Trump s’ha entregat a la celebració. I tot i que des dels experts fins a la Reserva Federal anticipen que el creixement econòmic s’alentirà en els dos pròxims trimestres i l’any tancarà amb una expansió per sota del 3%, Trump ha insistit en la seva teoria que se superarà aquest percentatge. “Els números són molt sostenibles”,ha afirmat.

En qualsevol cas representen una bona notícia per a ell i per als candidats del Partit Republicà que s’enfronten a les urnes en les legislatives de novembre, que poden presentar als electors els bons resultats econòmics. Les dades de l’actual trimestre es presenten el 26 d’octubre, 11 dies abans dels comicis. Aleshores molta gent ja haurà pres la seva decisió.

Temes:

Donald Trump