CRISI AL REGNE UNIT

La majoria dels britànics volen ara un segon referèndum sobre el 'brexit'

Un sondeig revela que el 42% dels votants veuen necessari tornar a ser consultats, davant del 40% que no ho volen

FILE PHOTO: Union Flags and European Union flags fly near the Elizabeth Tower, housing the Big Ben bell, during the anti-Brexit ’People’s March for Europe’, in Parliament Square in central London, Britain September 9, 2017.   REUTERS/Tolga Akmen/File Photo

FILE PHOTO: Union Flags and European Union flags fly near the Elizabeth Tower, housing the Big Ben bell, during the anti-Brexit ’People’s March for Europe’, in Parliament Square in central London, Britain September 9, 2017. REUTERS/Tolga Akmen/File Photo / TOLGA AKMEN (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Els britànics comencen a veure-li les orelles al llop del ‘brexit’. La possibilitat, cada vegada més real, que les negociacions amb Brussel·les acabin sense acord i el país caigui en una situació caòtica, està portant els  votants a reclamar una nova consulta.

 Per primera vegada són majoria els britànics que volen un referèndum sobre el resultat final de les negociacions. El sondeig de YouGov per al diari 'The Times' indica que el 42% dels consultats consideren necessari tornar a les urnes davant el 40% que no ho volen. La idea està prenent més i més força.

En menys de 48 hores una petició en favor d’un nou referèndum llançada pel diari 'The Independent' s’acostava divendres a la tarda a les 300.000 firmes. Personalitats com l’ex primer ministre laborista Tony Blair, l’exministra conservadora d’Educació, Justine Greening, l’exlíder dels liberals demòcrates, Nick Clegg, o la líder dels Verds, Caroline Lucas, es troben entre els signants. També han defensat públicament la proposta gent tan popular com l’exfutbolista i figura de la televisió Gary Lineker o el cantant Elton John.

El moviment, principalment avalat per l’organització “People’s vote”, ha anat guanyant terreny davant de la incapacitat de la classe política de posar-se d’acord sobre una estratègia viable per a la sortida de la UE.

Condemna a mort

Dijous el cap negociador dels 27, Michael Barnier, va descartar el ‘pla de Chequers’ de Theresa May per a la sortida de la UE. La proposta pretén que el Regne Unit conservi els vincles comercials més estrets possibles amb la UE després del ‘brexit’, amb un nou sistema de control del comerç de béns, que deixa el control i la recaptació dels drets de duanes a la seva frontera amb la UE en mans dels britànics.

"La UE no pot delegar, i no delegarà, l’aplicació de la seva política i les seves regles duaneres a la seva frontera amb la UE", va declarar Barnier a Brussel·les, després d’una segona trobada amb el ministre britànic per al ‘brexit’, Dominic RaabLes seves paraules són una condemna a mort per al pla. I la pregunta que es fan els britànics és, "¿i ara què?".

Aliments i medicines

No resulta precisament tranquil·litzador que el Govern hagi admès l’existència de plans de contingència per garantir el subministrament d’aliments en cas de ‘brexit’ sense acord. O que la sanitat pública (NHS) hagi començat a fer provisió de medicines davant d’una possible crisi d’existències en fàrmacs i plasma. En les pròximes setmanes les autoritats anunciaran 70 mesures més i consells d’emergència per a empreses, negocis i ciutadans corrents.

Els funcionaris de transports estan avaluant com fer front a un eventual col·lapse a la frontera del port de Dover, per on passen més de 10.000 camions al dia, quan s’hagin de sotmetre als nous controls duaners. No seria impossible veure, s’ha suggerit, també el desplegament de soldats per encarregar-se de tasques civils, com transport de mercaderies o queviures a certes zones del país.

Notícies relacionades

Un desgavell, que pot culminar en la recessió primer i la depressió econòmica del Regne Unit després, contra el qual Blair clamava en un tuit. “Trenta-tres milions de persones van votar en el referèndum de la UE esperant un país millor, no més pobre, no per posar més pressió encara en el nostre ja forçat servei de salut, no per perdre llocs de treball, o per emmagatzemar menjar i medicines. L’última paraula ha de ser seva".

Diplomàcia estiuenca

May tampoc sembla que té gaire èxit en els intents diplomàtics de negociar directament amb els mandataris europeus, en què ha provat al llarg de l’estiu de saltar-se la Comissió Europea. La primera ministra es va reunir divendres amb el primer ministre txec, Andrej Babis, que abans de la trobada havia deixat clar que compartia la posició expressada per Barnier. La primera ministra tenia previst viatjar a Salzburg per parlar sobre el ‘brexit’, en aquesta ocasió amb el ministre de Finances austríac, Sebastian Kurzán.