CANVIS HISTÒRICS

Cuba esborra les referències al comunisme en la nova Constitució

La modernitzada Carta Magna reconeixerà la propietat privada i les parelles gais

Els cubans també podran tenir doble nacionalitat

zentauroepp44408760 members of the national assembly vote during a session to up180722202819

zentauroepp44408760 members of the national assembly vote during a session to up180722202819 / Abel Padron

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“LaConstitució del futur”la va definir aquest diumenge Joventut Rebel, i va augurar que la nova Carta Magna de la Cuba postcastrista sorgirà d’un “ampli debat” que se celebrarà enl’Assemblea Nacional fins aquest dilluns. Es tracta d’“una llei de lleis per als nous temps”. L’era que emergeix ens obliga a importants distincions semàntiques. El 1976, en plena guerra freda i adhesió al bloc soviètic, Cuba definia en el seu primer text fonamental la Revolució, l’inexorable “avenç cap a la societat comunista”. Aquest horitzó ha sigut esborrat de l’avantprojecte. L’omissió, diuen els experts, està lluny de ser una distracció dels redactors: assenyala el full de ruta del llarg i sinuós procés d’adequació de l’illa a les coordenades de l’economia mundial i enmig del desastre veneçolà, el principal proveïdor de petroli.

Els dirigents cubans no renuncien al paper rector del Partit Comunista ni a un projecte de construcció de l’“Estat socialista de dret” a llarg termini. Però, alhora, es proposen discutir quin lloc assignarà a la propietat privada i ampliar el pes de l’economia mixta. Independència i sobirania seguiran sent paraules claus en la futura Carta Magna, i molt més mentre Donald Trump sigui president dels Estats Units. Però, segons Esteban Lazo, un dirigent de l’escalafó intermedi que es troba al capdavant de l’Assemblea, s’han de calibrar millor els camins per assolir la prosperitat i la sostenibilitat del model polític.

Altres reformes poden considerar-se un veritable punt d’inflexió: en una clara picada d’ullet als ciutadans que van emigrar als EUA, s’autoritzarà la doble nacionalitat dels cubans, tot i que, mentre es trobin a l’illa, s’han de sotmetre a les seves lleis. A més, es permetrà el matrimoni entre persones d’un mateix sexe.

 Modificació total

Notícies relacionades

Els primers esbossos de la reforma daten de fa cinc anys, quan Fidel Castro encara feia públics els seus pensaments a les cartes que enviava al diari oficial Granma. “No estem davant d’una reforma parcial, sinó total, de la nostra Constitució”, va anticipar Homero Acosta, secretari del Consell d’Estat i integrant de la comissió que va elaborar un text que després serà presentat a la societat, una cosa que, va remarcar Acosta, “no té antecedents a cap país”.

Les opinions derivades de la consulta seran traslladades de nou al Parlament.  El document definitiu ha de ser aprovat per votació nominal. Les discussions fora d’una legislatura acostumada a la unanimitat seran menys àrdues que les del carrer.