rescat marítim

Open Arms denúncia els guardacostes libis per omissió del deure de socors

Els dos barcos de l'organització desembarquen al port de Palma supervivents i cadàvers de l'últim rescat

zentauroepp44395755 ngo proactiva open arms members sit with josepha  the woman 180721100134

zentauroepp44395755 ngo proactiva open arms members sit with josepha the woman 180721100134 / JUAN MEDINA

1
Es llegeix en minuts

L’organització de salvament de migrants al Mediterrani Proactiva Open Arms ha presentat al jutjat de guàrdia de Palma una denúncia per omissió de socors i homicidi imprudent contra el capità d’un mercant i els guardacostes de Líbia per un naufragi mortal de què responsabilitza també Italia.

L’associació ha formulat la denúncia després de desembarcar aquest matí al port de Palma Josepha, la supervivent del naufragi de què responsabilitza els guardacostes libis i, per omissió, els italians, i els dos cadàvers que va rescatar del mar a 80 milles de les costes de Líbia dimarts passat.

Els dos barcos de l’organització de salvament al Mediterrani Open Arms han entrat a les 8.58 hores alport de Palma per desembarcar Josepha, la dona camerunesa trobada amb vida dimarts passat després de naufragar del vaixell en què provava d’arribar a Europa, i els dos cadàvers rescatats.

Escortat per una patrullera de la Guardia Civil, l’Open Arms ha sigut remolcat fins alDic de l’Oest del port de la capital balear, mentre que els mitjans de comunicació que els esperaven han seguit l’operació d’amarratge a diversos centenars de metres de distància, des del moll de Peraires. L’altra embarcació, Astral, ha quedat amarrada als molls comercials.

Està previst que un metge i una infermera del servei de Sanitat Exterior pugin a bord per atendre la dona rescatada i inspeccionar l’embarcació a efectes de salut pública. Quan els sanitaris donin la seva autorització, accediran al barco una psicòloga de Creu Roja i una intèrpret, per atendre la supervivent, i agents d’Estrangeria de la Policia Nacional per a la seva identificació i documentació de cara a l’autorització temporal de residència. Conclosos aquests tràmits, una ambulància portarà la rescatada a un centre hospitalari on serà ingressada fins a la seva recuperació.

Aixecament dels cadàvers

Notícies relacionades

De l’aixecament dels cadàvers, una dona i un nen, es farà càrrec la preceptiva comitiva judicial. Divendres, Open Arms va informar que Josepha, la dona camerunesa nàufraga, “s’està recuperant a poc a poc, tot i que està encara feble”.

La rescatada, de 40 anys, va sobreviure més d’un dia aferrada a un tros de fusta de la barca en què viatjava, va patir hipotèrmia, té un fort xoc emocional i viatja a l’Open Arms ajaguda en una llitera.