NEGOCIACIÓ OBERTA

La UE rep amb fredor els plans post brexit de May

El negociador europeu, Michel Barnier, exposa als 27 les seves impressions després de la trobada de dijous amb el seu homòleg britànic, Dominique Raab

Els governs europeus coincideixen en la necessitat d'accelerar el procés per evitar el fracàs de les negociacions

zentauroepp44241325 national leaders from left  slovenia s prime minister miro c180710194901

zentauroepp44241325 national leaders from left slovenia s prime minister miro c180710194901 / Leon Neal

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Llibre Blanc sobre la relació futura entre la UE i el Regne Unit elaborat per l’Executiu de Theresa May no ha impressionat els 27 governs europeus que aquest divendres han fet balanç de l’estat de les converses amb el negociador de la Unió Europea, Michel Barnier. Queden 13 setmanes fins a la cimera de la tardor i les qüestions pendents per resoldre el divorci de forma amistosa són encara moltes. Començant per com garantir una frontera tova entre Irlanda i Irlanda del Nord i acabant pelfutur de Gibraltar.

La reunió ha tingut lloc un dia després de la primera trobada que van mantenir dijous a Brussel·les el negociador britànic, Dominique Raab, i Barnier. Una reunió “útil” i “cordial” en què no hi va haver avenços concrets però sí plena coincidència en la necessitat d’“intensificar” les negociacions. “Hem de trobar un acord en tots els temes oberts sobre la retirada. La qüestió d’Irlanda és la més greu” però també hi ha “les bases militars de Xipre i evidentment Gibraltar”, ha resumit Barnier al final de la reunió.

Sense acord de divorci no hi haurà ni pacte de retirada ni la fase transitòria sol·licitada per Londres per garantir un procés de sortida sense sobresalts. Els 27 continuen treballant amb una data en ment: l’octubre. És el termini que s’han donat per tancar un acord de divorci de manera que els parlaments nacionals i el Parlament Europeu tinguin temps de ratificar el pacte perquè pugui entrar en vigor a partir del 30 de març del 2019, data en la qual el Regne Unit es convertirà en un país tercer.

Máxima preocupació

L’arribada de Raab, amb “energies renovades”, no ha calmat, no obstant, els ànims entre governs europeus que assisteixen cada vegada més preocupats a la maror política que sotja la primera ministra britànica, Theresa May. “El temps s’acaba, per això estic nerviós”, ha dit aquest divendres el secretari alemany d’Assumptes Europeus, Michael Roth. “En aquest moment no podem descartar res”, ha indicat. “Estem en una fase crítica” i “hem d’estar preparats per a tota eventualitat”, ha reconegut el luxemburguès Jean Asselborn. “La qüestió d’Irlanda és essencial”, ha apuntat la francesa Nathalie Loiseau.

Segons ha explicat Barnier, Brussel·les i Londres ja s’han posat d’acord sobre el 80% de l’acord de divorci, però queden molts elements pendents. El primer és com garantir l’existència d’una frontera tova entre Irlanda i Irlanda del Nord. La solució proposada pels 27, mantenir al territori nord-irlandès dins del mercat únic i la unió duanera, és inacceptable per al Govern britànic perquè consideren que atempta contra la integritat del país.

La primera ministra britànica, Theresa May, ha tornat a insistir en un discurs aquest divendres que una frontera dura és “inconcebible”, però considera impossible la proposta europea. “No demanem una frontera entre el nord d’Irlanda i la resta del Regne Unit, sinó controls en productes perquè Londres vol anar-se’n del mercat interior”, ha intentat tranquil·litzar Barnier. Prova de com és de vital aquest element en les negociacions és que el francès ha convidat els britànics a tornar a negociar la setmana que ve.

May va reclamar a Brussel·les que "evolucioni" la seva posició incidint en la necessitat d’arribar a un acord que eviti una frontera estricta a Irlanda del Nord. "Mentre negociem la sortida de la UE, la meva prioritat absoluta és protegir i reforçar la nostra valuosa unió, assegurant que l’acord que aconseguim és bo per a totes les parts del Regne Unit", va sentenciar May.

Defensa de la unitat

Notícies relacionades

El que ha tornat a quedar patent de la reunió entre els 27 és que continuen fent pinya entorn de Barnier, que calaccelerar les negociacions i que el Llibre Blanc britànic no aclareix els molts dubtes. “Durant mesos els vam demanar que presentessin les seves idees. Ho han fet i estem contents de tenir alguna cosa amb què poder treballar. Però és només això. No són els 10 manaments i hi ha moltes preguntes perquè hi ha molts elements que no estan clars”, assegura un alt diplomàtic europeu.

El Llibre Blanc és una aportació més al debat i així ho han rebut els 27 i Barnier. “És el fruit d’un debat molt intens al Regne Unit que era necessari” però “no ha acabat”, ha avisat Barnier. “Des del nostre punt de vista hi ha diversos elements que obren la via a una discussió constructiva” i hi ha “elements útils i positius” com la cooperació en matèria de seguretat i defensa, però no és suficient perquè deixa moltes preguntes també sense resposta. “Ningú vol castigar el Govern britànic o la seva gent, però al final negociem sobre la base de les nostres directrius”, ha avisat Roth.