TENSIÓ GASTRONÒMICA

En defensa de l'entrecot

Els carnissers francesos demanen mesures al Govern per castigar els actes vandàlics d'activistes vegans que pateixen des de fa mesos

zentauroepp12635934 barcelona 16 03 1o cena del catalan del a o foto albert bert180720122339

zentauroepp12635934 barcelona 16 03 1o cena del catalan del a o foto albert bert180720122339 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Les carnisseries franceses estan des de fa mesos a la diana de bel·ligerants grupsd’activistes vegans, que deixen la seva empremta als comerços de venda de carn i embotits amb eslògans com “Stop especisme”, pintades amb colorant vermell, aparadors apedregats o missatges amenaçadors.

La majoria dels actes vandàlics s’han produït al nord de França, on a l’abril set carnisseries van aparèixer ruixades amb sang falsa i una peixateria va ser saquejada. També n’hi ha hagut casos a la regió parisenca, a Lió i a la regió occitana. L’últim episodi de violència es va produir aquest dimarts a Wambrechies, a prop de Lilla, i aquesta vegada el blanc de les pedrades van ser els vidresd’una botiga de formatges.

Condemna per apologia del terrorisme

A més, a finals de març un militant vegà defensor de la causa animal va celebrar a Facebook de la mort d’un carnisser en un supermercat de Trèbes durant un atemptat gihadista. L’activista en qüestió ha sigut condemnat a set mesos de presó per apologia del terrorisme, però a les xarxes socials apareixen de tant en tant comentaris similars.

Els actes vandàlics no són massius però sí enormement preocupants per a un gremi que mou 6.000 milions d’euros a l’any i dona ocupació a 80.000 persones a tot el país. Per això, la Confederació Francesa de Carnissers i Xarcuters (CFBCT, per les sigles en francès) ha demanat al Govern que intervingui en la qüestió i que castigui els responsables de les accions violentes que han patit fins ara un centenar d’establiments, segons xifres de la Confederació.

El seu president, Jean-François Guihard, va sol·licitar el juny passat una trobada amb el ministre de l’Interior, Gérard Collomb, per donar la veu d’alarma i evitar que la situació s’agreugi. “En vista d’aquesta escalada de violència ¿quina serà la pròxima etapa? ¿com podem suportar que una part de la població estigui permanentment estigmatitzada només per pertànyer a una professió? Els atacs que pateixen les carnisseries, les xarcuteries i tot el sector no són ni més ni menys que una forma de terrorisme”,deia Guihard en una carta remesa al ministre.

També la Confederació de Petites i Mitjanes Empreses (CPME) va expressar la seva preocupació pel comportament “extremista” dels defensors de la igualtat de les espècies, que neguen l’existència de jerarquies entre éssers humans i animals.

Una cultura francesa

El 3 de juliol passat, Gérard Collomb va rebre els representants del gremi afectat i segons fonts de la CFBCT consultades per EL PERIÓDICO la trobada va ser satisfactòria. “El Govern ha pres consciència del problema i les prefectures –delegacions governamentals– de cada departament es reuniran amb els representants sindicals dels carnissers”, va assenyalar un portaveu de la Confederació. 

“No tenim cap problema amb els vegetarians però sí quan hi ha violència. No podem tolerar el vandalisme. El que volem és que es trobi els responsables perquè fins ara ningú ha sigut condemnat. Volem el final de la impunitat”, va afegir.

Notícies relacionades

A més de recordar que el consum de carn forma part de la cultura francesa, la CFBCT remarca que aquest tipus d’actes suposen una dificultat afegida per alsector ramader, que viu una situació econòmica “dramàtica” des de fa anys.

“Per amor a l’entrecot, no deixem als vegans imposar la seva manera de viure”,deia fa dies un editorial de ‘Le Figaro’. “Naturalment, tothom té dret a ser vegetarià, tot i que la vida és més trista quan es renuncia per sempre a una cuixa de be o a una truita amb ametlles”, concloïa el diari conservador.

Temes:

França