SEQÜELA DEL REFERÈNDUM

La campanya a favor del 'brexit', sancionada per superar el límit de despesa

La Comissió Electoral britànica ha remès a la policia un informe que constata que es va superar el llindar permès

zentauroepp44144420 files  in this file photo taken on june 16  2016 a  vote lea180704120149

zentauroepp44144420 files in this file photo taken on june 16 2016 a vote lea180704120149 / BEN STANSALL

2
Es llegeix en minuts
Efe / Londres

La campanya oficial del ‘brexit’ en el referèndum del 2016, Vote Leave, s’enfronta a una multa de 61.000 lliures (68.917 euros) per part de la Comissió Electoral britànica, que remetrà a la policia l’informe que prova que va superar el nivell de despesa permesa per al plebiscit.

En total, els investigadors han indicat que Vote Leave va superar el seu límit de despesa legal de 7 milions de lliures (uns 8 milions d’euros) per gairebé 500.000 lliures (564.850 euros), al canalitzar més de 675.000 lliures (762.547 euros) cap a un altre grup antieuropeu, BeLeave.

"Informe incomplet i imprecís"

El fundador de BeLeave, Darren Grimes, s’enfronta també a una sanció per aquesta raó.

A més, Vote Leave va presentar un "informe incomplet i imprecís" sobre la despesa, amb al voltant de 234.501 lliures (264.962 euros) presentades incorrectament i factures no declarades que assoleixen un valor de 12.849 lliures (14.518 euros).

El director de política financera de la Comissió Electoral, Bob Posner, ha criticat avui que Vote Leave s’ha "resistit" a la investigació "des del principi".

"S’ha negat a cooperar"

"S’ha negat a cooperar, ha rebutjat els nostres requeriments i ens ha forçat a utilitzar els nostres mecanismes legals per obligar-los a presentar les proves sol·licitades", ha assegurat.

Amb tot, Posner ha indicat que l’"evidència" que han trobat sobre les irregularitats dutes a terme a la campanya és "clara" i es pot veure ara en l’informe que han realitzat al final de les indagacions.

Posner ha explicat que "la Comissió Electoral ha seguit les proves i ha dut a terme una investigació exhaustiva sobre la despesa i la campanya organitzada per Vote Leave i BeLeave".

Així, han esbrinat que els dos grups antieuropeus van treballar junts en un pla comú, no van declarar el seu treball conjunt i no es van adherir als límits de despesa.

"Infraccions greus"

Es tracta d’"infraccions greus de les lleis establertes pel Parlament per garantir equitat i transparència en les eleccions i els referèndums", ha afirmat Posner.

Per la seva part, un portaveu de la campanya oficial per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea ha explicat avui que l’informe conté "una sèrie d’acusacions falses i afirmacions incorrectes que són completament inexactes".

Vote Leave qüestiona així la imparcialitat de l’organisme regulador i opina que està "motivat per l’agenda política".

Notícies relacionades

"La comissió no ha seguit el procés adequat, i ha basat les seves conclusions en afirmacions infundades i teories de conspiració", ha afegit, mentre ha avançat que consideraran "totes les opcions disponibles" per "anul·lar" aquestes troballes.

La Comissió Electoral també va multar el mes de maig passat el grup Leave.EU pel mateix motiu, al descobrir que no va registrar en els seus comptes una despesa de 77.380 lliures (87.700 euros), la qual cosa elevava per sobre del límit permès el nivell d’inversió en campanya.