TENSA VISITA A LONDRES

Trump anuncia que la proposta per al 'brexit' de May "pot matar" un acord comercial amb els Estats Units

El president dels EUA afegeix que Boris Johson "seria un gran primer ministre perquè té el que s'ha de tenir"

zentauroepp44295472 u s  president donald trump with queen elizabeth ii  inspect180713184548

zentauroepp44295472 u s president donald trump with queen elizabeth ii inspect180713184548 / Pablo Martinez Monsivais

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Donald Trump ha advertit que el pla per al ‘brexit’ de Theresa May “matarà probablement” la possibilitat d’un acord de lliure comerç amb els Estats Units. En una entrevista amb el diari 'The Sun', el president americà, de visita oficial al Regne Unit, irromp en el debat intern delicat que divideix el Govern britànic i el partit conservador i clava un cop baix i devastador a May.

"Si aproven un acord com aquest, estaríem tractant amb la Unió Europea en lloc de fer-ho amb el Regne Unit, i això pot matar probablement l’acord", afirma Trump. El president americà culpa May per no haver escoltat els seus consells sobre la negociació del ‘brexit’. “Jo ho hauria fet de manera diferent. De fet, li vaig dir a Theresa May com havia de fer-ho, però no m’ha escoltat. Ha volgut anar per un altre camí. Ha pres el sentit oposat i està malament”.

Ficar el dit a la nafra

Trump va encara més enllà en la humiliació a May i enalteix el principal opositor de la primera ministra, Boris Johnson, el cap dels que volen una ruptura total amb Brussel·les. El ministre d’Afers Exteriors que va dimitir dilluns en desacord amb l’estratègia del 'brexit', té, segons Trump, “molt talent” i seria “un excel·lent primer ministre”, perquè afegeix: “Crec que té el que s’ha de tenir”.

El president dels Estats Units es permet una ingerència sense precedents en els afers interns del Regne Unit i torpedina l’argument central de l’estratègia de May, que dijous va presentar el seu pla en detall. La primera ministra proposa un compromís amb què el Regne Unit podria obtenir bons acords comercials amb la resta del món, mantenint alhora una estreta relació amb les regles de comerç de la Unió Europea. El president americà ha desbaratat aquest pilar fonamental donant la raó als que busquen una ruptura total amb Brussel·les.

Atacs a l’alcalde de Londres

Notícies relacionades

En l’entrevista realitzada presumiblement a la residència de l’ambaixador americà a Londres, immediatament després que el president arribés a la capital britànica, Trump torna a arremetre contra l’alcalde de la capital, Sadiq Khan, pels atacs terroristes de l’any passat a la ciutat. “Està fent una feina terrible”, afirma.

Les explosives declaracions del president americà al diari més llegit del país es van publicar quan May oferia al president americà i la seva dona, Melania, un sopar de gala al palau de Blenheim, la nit passada. May va fer precisament un discurs demanant als financers americans presents més inversions. Avui divendres el president i la primera ministra tenen previst fer una reunió bilateral a Chequers, per parlar, precisament, de relacions comercials.