CADÀVER ESQUARTERAT

Tailàndia ratifica la pena de mort a un català per assassinat

Artur Segarra va ser condemnat per haver matat el també català David Bernat

zentauroepp44288379 nar02 bangkok tailandia 12 7 2018 el espa ol artur se180713095714 / NARONG SANGNAK

zentauroepp44288379 nar02   bangkok  tailandia   12 7 2018   el espa ol artur se180713095714
7a2ab7c9-7956-4855-80de-ac70c0e62d68-hd-web

/

3
Es llegeix en minuts
Efe

Un tribunal d’apel·lació de Bangkok ha decidit aquest divendres mantenir la pena capital per al català Artur Segarra, condemnat a mort per l’assassinat el 2016 del també català David Bernat, al trobar "sense fonament" el recurs presentat.

Segarra ha assenyalat a Efe que acudirà al Tribunal Suprem, màxima instància judicial de Tailàndia i últim recurs d’apel·lació, a la recerca de la revocació de la sentència.

El magistrat ha trobat "infundades" les al·legacions de Segarra i ha considerat vàlides les proves i testimonis obtinguts per la Policia sobre el crim, que ja van ser acceptades per un tribunal de primer instància el 2017, quan es va sentenciar el català.

Durant la lectura de la decisió d’apel·lació, que ha durat uns 10 minuts, el jutge ha mantingut la "culpabilitat" de l’acusat i el "càstig" a la pena capital, pràctica que es realitza a Tailàndia mitjançant una injecció letal.

El condemnat ha escoltat el dictamen encadenat i amb rostre seriós i ha reclamat després de la vista acudir a un hospital.

Després de la decisió de Tribunal Suprem la sentència serà en ferm.

El principal punt de la defensa és que Segarra "ho nega tot", ha indicat el seu representant legal.

Apunta a la seva ex

Segarra manté el seu al·legat d’innocència, en una carta enviada a Efe, i apunta a la seva excompanya sentimental, la tailandesa Pritsana Saen-ubon, com la responsable del crim, que es va cometre el gener de 2016, en connivència de la Policia, que acusa d’haver "manipulat" part de les proves presentades en contra seu.

L’abril del 2017, un tribunal de justícia de Bangkok va trobar Segarra culpable d’assassinat i el va sentenciar a mort.

El català també va ser culpat de 12 delictes més –segrest, tortura i robatori, entre d’altres– motivats, segons el dictamen, per robar els diners –centenars de milers de dòlars– que la víctima tenia en un compte corrent a Singapur.

Segarra –que va arribar a Tailàndia com a fugitiu de la justícia espanyola per la seva suposada implicació en una estafa a uns 90 jubilats–, està empresonat a la presó de màxima seguretat de Klong Prem, al nord de Bangkok.

Segons la investigació policial, Segarra va segrestar Bernat el 19 de gener del 2016 i el va retenir durant set dies a l’apartament que tenia llogat a Bangkok, on es va dur a terme l’assassinat.

Bernat tenia 39 anys, treballava d’enginyer i consultor en telecomunicacions a Teheran, passava temporades a Bangkok i tenia una bona posició econòmica, com apuntava el fet que presumís de la nit tailandesa amb els seus amics, entre els quals Segarra.

Cadàver esquarterat

Les autoritats van trobar el 30 de gener al riu de Bangkok Chao Phraya el cadàver de Bernat esquarterat.

La Policia va identificar Segarra com el principal sospitós el 5 de febrer.

Després de ser reconegut en un restaurant de la província de Surin (est), va emprendre la fugida a Cambodja, on va ser detingut dos dies després i lliurat a les autoritats tailandeses el 8 de febrer.

La investigació policial va trobar rastres de sang que coincideixen amb l’ADN de Bernat al bany de l’apartament de Segarra.

En una altra vivenda llogada per Segarra i la seva exnòvia, van descobrir una serra elèctrica amb què creuen que va desmembrar el cadàver.

La Policia també va exposar fotografies i captures de vídeo onapareixen junts Segarra i la víctima abans de la desaparició del segon.

Altres imatges mostren Segarra sortint del seu apartament a altes hores de la matinada amb un gran paquet –que les autoritats creuen que era el cos– i tornant sense.

Els investigadors no han pogut precisar on es van llançar al riu les restes mortals que després van aparèixer en diferents trams.

Notícies relacionades

Moratòria Tailàndia va anunciar a començaments de juny d’aquest any l’execució d’un pres de 26 anys condemnat a la pena capital per robatori amb assassinat, i va aixecar així la moratòria en les execucions, que ha durat més de nou anys.

Més de 500 persones es troben al corredor de la mort a Tailàndia, segons xifres d’Amnistia Internacional.