Daraa, la ciutat on va néixer la rebel·lió siriana, a punt de caure en mans d'al-Assad

La bandera del règim torna a onejar a l'ajuntament d'aquesta localitat

zentauroepp44238638 people chant slogans as they hold syrian flags in umm al may180712164941

zentauroepp44238638 people chant slogans as they hold syrian flags in umm al may180712164941 / OMAR SANADIKI

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Daraa, la ciutat del sud de Síria on el 2011 va començar la revolta en aquest país àrab, està a punt de caure en mans del règim de Bashar al-Assad. Aquest dijous, la bandera del règim ha tornat a onejar a l’ajuntament de la ciutat.

Mentrestant, una delegació de militars russos ha entrat a la part antiga de la ciutat per negociar amb els resistents de l’Exèrcit Lliure Sirià, l’armada rebel, els termes per concretar una rendició que ja es va pactar divendres passat i que inclou l’evacuació dels rebels i l’entrega de les seves armes.

La conquesta de Daraa, bressol de la revolta, suposa una nova i decisiva victòria per a Assad, que definitivament ha aconseguit guanyar la guerra que va amenaçar de fer fora el seu règim del poder. En una ofensiva que va començar fa un mes, les forces del règim, amb recolzament militar rus, han avançat imparables en aquesta província, fronterera amb Jordània.

Passadís humanitari

A la ciutat hi queden uns 2.000 rebels amb les seves famílies, que estan negociant amb la delegació russa un passadís humanitari per sortir d’aquesta zona i, possiblement, ser traslladats a Idlib, l’última zona controlada pels rebels.

Des que va començar l’ofensiva contra la província meridional de Daraa el passat 19 de juny, les forces lleials al Govern del president sirià Bashar al-Assad s’han fet amb el control del 84% del territori de la zona, ha assenyalat l’Observatori sirià de drets humans (OSDH).

Notícies relacionades

El règim ha aconseguit reconquerir la província mitjançant atacs aeris llançats contra les posicions rebels, i en algunes localitats, establint acords de rendició amb els opositors.  El control d’aquesta província d’alt nivell simbòlic suposa un important revés per a la rebel·lió contra al-Assad, que des de fa dos anys encadena derrotes i es mostra més vulnerable que mai davant la potència de foc del règim. Gràcies al recolzament de Rússia i l’Iran, el règim d’al-Assad ja controla més del 60% del país en guerra.

En paral·lel a aquesta situació, continua la tornada dels civils a les seves llars després que almenys 320.000 persones fugissin des del començament de l’ofensiva militar governamental, segons dades de l’ONU. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat l’accés de 210.000 desplaçats al sud del país que necessiten assistència urgent.