Anar al contingut

SONDEJOS SOCIALS

El president filipí, Rodrigo Duterte, perd popularitat i arriba a les qualificacions més baixes des del 2016

La caiguda de la puntuació es va produir després que el mandatari hagués atacat l'Església Catòlica i hagués qualificat Déu d'"estúpid"

El president filipí, Rodrigo Duterte, perd popularitat i arriba a les qualificacions més baixes des del 2016

ROLEX DELA PENA

La popularitat del líder filipí, Rodrigo Duterte, va caure fins al punt més baix des que va assolir la presidència el 2016, segons un sondeig independent publicat dimarts passat. La institució filipina d’investigació social, Social Weather Station (SWS), que ha examinat la popularitat del president, va indicar que va perdre 11 punts respecte al primer trimestre de l’any baixant fins als 45, segons l’enquesta de 1.200 filipins realitzada a finals de juny.

Va ser la puntuació més baixa, entre les vuit enquestes realitzades des del 2016, el principi del seu mandat. Entre el gener i l’abril del 2018 la qualificació de Duterte va caure al 56% des del 58% el desembre del 2017. No obstant, el president no sembla preocupat per la perduda de popularitat. "No m’importa, no m’interessa gens", va dir en una conferència de premsa al nord de Manila, la capital. 

Atacs a l’Església 

L’enquesta es va fer durant la setmana en què Duterte va atacar durament l’Església Catòlica, qualificant Déu d’"estúpid", després que bisbes i sacerdots critiquessin els assassinats de sospitosos narcotraficants en la campanya del Govern en contra del comerç de drogues. Tot i que la investigació de SWS no demanés als enquestats explicar les raons de les seves qualificacions, sembla que les ofenses a l’Església van tenir molt pes en aquest sentit. 

"Va ser una declaració innecessària, que va afectar molt les seves qualificacions", va afirmar l’analista Earl Parreno, de l’Institut de Reformes Polítiques i Electorals. "L’augment dels preus i l’atur també van tenir impacte, però no de la mateixa manera. Duterte ha de reparar les seves relacions amb els bisbes per reconstruir la seva imatge", va concloure Parreno. 

Duterte es va reunir dilluns amb el cap del grup de Bisbes Catòlics i va prometre abstenir-se en un futur d’atacar l’Església. El president havia disfrutat d’alts índexs de satisfacció des que va assumir el càrrec, amb un màxim de 66 punts el juny del 2017. Segons la metodologia aplicada per la SWS, una puntuació de 70 o superior es considera excel·lent, de 50 a 69 és molt bo, de 49 a 30 és bo i de 29 a 10 és moderat. 

Temes: Filipines