Només queden cinc persones a la cova de Tailàndia, després de dos dies de rescat exitós

L'arriscada missió de salvament dels quatre nois i l'entrenador podria concloure aquest dimarts

Els vuit nens que ja han sortit romanen en quarantena a l'hospital de Chiang Rai

090718 -recorrer-un-tnel-ms-estrecho-que-un-peridico-abierto-as-es-el-arriesgado-rescate-de-tailandia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas (enviado especial) / Mae Sai

“Dos dies, vuit senglars. ¡Hurra!”. La Marina tailandesa clamava victòria des del seu compte de Facebook uns minuts després que els últims bussejadors sortissin de la cova quan ja fosquejava. Portaven la seva segona i, previsiblement, penúltima remesa de joves futbolistes de l’equip Senglars Salvatges FC. Queden els últims quatre i l’entrenador. La seqüència suggereix que sortiran demà i l’epopeia tindrà el seu feliç colofó després de dues setmanes de drama.

La jornada ha mostrat que els 18 submarinistes tailandesos i internacionals han refinat la maniobra. Les tasques de rescat han començat les 11 del matí (hora local) i el primer noi ha arribat a la superfície abans de les 5 de la tarda (hora local). Aquelles hores rebaixen les sis empleades diumenge, que ja van sorprendre per la seva escassetat. Els tres restants han sortit de forma esglaonada. Ha sigut una tarda de rumors, informacions sense contrastar i desmentits, amb la premsa comptant ambulàncies i helicòpters per descobrir el nombre de salvats. La confirmació ha arribat a entrada de fosc en la preceptiva roda de premsa de Narongsak Osatanakorn, cap de l’operatiu. “N’han tret quatre i el procés ha sigut més ràpid que diumenge. Esperem fer-ho fins i tot millor demà dimarts”, ha dit el polític amb aparença més relaxada que en intervencions passades.

Evitar atacs de pànic

Molts havien alertat que extreure nens que no saben nedar a través de galeries negades estretes, serpentejants i sense visibilitat anunciava el desastre per moltes accelerades classes de busseig que rebessin. A la pràctica ni tan sols bussegen, sinó que es deixen arrossegar per un parell de submarinistes a la seva esquena i cap que els subjecten la màscara facial i la seva bomba d’aire comprimit. Alguns experts suggerien que han rebut tranquil·litzants per evitar atacs de pànic. Les dues jornades han certificat que el pla funciona.

Chiang Rai, la capital provincial d’on provenen, ha rebut la certesa amb alleujament i la sensació que s’entreveu el final del túnel. Els veïns han transitat de la desolació al donar-los per perduts a la joia després de la trobar-los i l’insomni per la complexitat de l’operació.

Les autoritats van informar al migdia d’ahir que els bussejadors havien tornat a les grutes després de comprovar que persistien les condicions òptimes de diumenge: la moral i forces de submarinistes i nens i, sobretot, els nivells declinants de l’aigua. Aquest era el temor després que el monsó creixés la nit anterior i amenacés d’arruïnar la febril extracció d’aigua de les centenars de bombes durant una setmana. Tampoc en els últims dies no s’ha extingit el risc que una sobtada inundació obligui a deixar els nens a la gruta fins que el monsó es retiri a l’octubre. L’equip de 18 bussejadors enviat a les entranyes de Tham Luang ha sigut pràcticament el mateix de diumenge per aprofitar el seu coneixement amb algunes substitucions degudes a l’esgotament.

Sense ‘pad kra pao’

La rumorologia ahir també va cobrir les identitats dels quatre rescatats diumenge. Les autoritats es neguen a revelar-la per, segons la versió oficial, no augmentar l’ansietat dels pares que encara esperen. Tots segueixen a la boca de la gruta i allà seguiran fins que hagi sortit l’últim. Els metges han confirmat que tots es troben en un estat raonablement bo si atenem les seves dues setmanes sense llum i menjar escàs. Ara per ara han denegat els seus desitjos de celebrar la sortida cruspint-se un ‘pad kra pao’, plat típic tailandès de porc o pollastre fregit amb julivert i coronat d’un ou ferrat. Aquesta orgia calòrica s’entén perillosa per a uns estómacs desentrenats.

Notícies relacionades

L’hospital els sotmet a una exhaustiva observació a la recerca de malalties que haguessin pogut contreure en l’entorn hostil i ha decretat una quarantena en previsió que siguin contagioses. Els equips mèdics han suggerit que la situació es mantindrà durant els pròxims dies, per la qual cosa una mampara de vidre separarà els nens dels seus familiars en les seves primeres trobades.

Els nens i el seu entrenador es van endinsar a la cova de Tham Luang dues setmanes per complir un ritual iniciàtic. Les pluges van provocar una sobtada inundació que va frustrar-los la sortida. El novè dia van ser trobats per dos submarinistes britànics, ingressats per via d’urgència al panteó de pròcers.

Temes:

Tailàndia