TENSIÓ ECONÒMICA

Rússia s'afegeix a la guerra comercial i imposa aranzels a productes dels EUA

La resposta russa suposa augmentar entre el 25% i el 40% la càrrega a cert tipus de maquinària i fibra òptica

zentauroepp43560818 sal10  salzgitter  germany   03 07 2017   fotograf a de arch180706153603

zentauroepp43560818 sal10 salzgitter germany 03 07 2017 fotograf a de arch180706153603 / FRIEDEMANN VOGEL

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Quan falten pocs dies per a la primera cimera bilateral entre el president dels EUA, Donald Trump, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, a Hèlsinki, apareixen nous motius de fricció en les ja deteriorades relacions entre les dues superpotències nuclears. Rússia s’ha afegit a la guerra comercial amb Washington i ha decretat un increment d’entre el 25 i el 40% en els aranzels per a certs productes estatunidencs, en resposta a les mesures similars imposades per les autoritats de Washington a les exportacions russes d’acer alumini amb destinació al país nord-americà.

“Aquestes accions compensatòries afecten a alguns equips per a la construcció de carreteres, del sector del petroli i el gas, eines per treballar el metall i per a la perforació de la roca, i també fibra òptica”, ha declarat el Ministre per al Desenvolupament Econòmic, Maksim Oreshkin, en declaracions recollides per la publicació ‘on line’ RBK. El dirigent ha afegit que la pretensió de l’Executiu rus és donar la possibilitat de competir amb els nord-americans “al mercat nacional” a les empreses russes que fabriquen productes anàlegs.

Una fracció del mal

“D’acord amb les normes de l’Organització Mundial de Comerç (OMC), Rússia té ara el dret” a represàlies comercials, ha emfatitzat Oreshkin. Segons les valoracions que gestiona l’Executiu rus, el mal causat a l’economia nord-americana per l’increment d’aranzels que acaba de decidir Moscou serà només una fracció de les pèrdues que han suposat per a les empreses del seu país la guerra comercial iniciada per l’Administració Trump: 87,6 milions de dòlars per 537,3 milions de dòlars.

A més, sempre en concordança  amb l’estipulat per l’OMC, Rússia disposarà d’un termini de tres anys, a comptabilitzar a partir de la imposició dels nous aranzels per part dels EUA, per decretar noves disposicions restrictives contra les importacions de productes nord-americans amb l’objectiu de compensar el perjudici econòmic causat als seus productors. A més, igual que altres països afectats per les decisions del president Trump en matèria de comerç com Noruega o la UE, ja ha iniciat un procés de disputa amb els EUA al si de l’organització.

El conflicte comercial russo-nord-americà afegeix més tensió a la cimera bilateral que han de celebrar els presidents de tots dos països a la capital finlandesa el 16 de juliol que ve. Malgrat que en principi es tracta d’una assumpte econòmic, el que és segur és que no aplanarà l’ambient previ a una trobada a què faran atenció els ulls de tot el món.     

Notícies relacionades