polèmica al Regne Unit

La campanya a favor del 'brexit' va infringir la llei per gastar-se més diners dels autoritzats

La Comissió Electoral ha detectat donacions que van fer possible que els favorables de sortir de la UE invertissin més diners del que estan pactats per convèncer els electors

zentauroepp44144420 files  in this file photo taken on june 16  2016 a  vote lea180704120149

zentauroepp44144420 files in this file photo taken on june 16 2016 a vote lea180704120149 / BEN STANSALL

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Vote Leave, l’organització oficial a favor del ‘brexit’ durant la campanya del 2016, va violar la llei electoral ultrapassant intencionadament el límit de despesa autoritzada en el referèndum per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. La Comissió Electoral, l’organisme independent que vetlla per la netedat i el respecte a la normativa a l’hora d’anar a les urnes, ha conclòs després de tres investigacions que Vote Leave és culpable de quatre càrrecs, segons l’esborrany a què ha tingut accés la BBC.

L’informe remarca la dada crucial que hi va haver coordinació entre Vote Leave, el director de la qual, Dominic Cummings, havent superat ja la seva organització el màxim que podia gastar, va aconsellar un grup petit afí,  BeLeave, beneficiar-se d’una donació d’última hora de més de 600.000 lliures (680.400 euros)  

Grups afins

Notícies relacionades

La normativa autoritza que grups afins puguin treballar junts, però no amb un “pla comú”. La comissió ha tingut accés a un intercanvi de correus entre el donant, Anthony Clake, i Cummings sobre el traspàs de la donació a BeLeave. Sembla que es tracta, per tant, d’“un pla comú”, una cosa que és il·legal. A més d’això hi va haver altres infraccions, com rebuts i justificants inexistents, i errors en les despeses de la campanya.  

Vote Leave té ara 28 dies per respondre a les al·legacions. El seu cap, Mathhew Elliot, nega les acusacions i ha presentat un dossier de 500 pàgines a la Comissió Electoral. És molt possible que el cas acabi en els tribunals.