DISTURBIS A FRANÇA

Disturbis a Nantes després de la mort d'un jove durant un control policial

Nombrosos testimonis consideren desproporcionat l'ús de la força i contesten la versió dels agents

zentauroepp44145590 police officers watch a car burning in nantes  western franc180704221052

zentauroepp44145590 police officers watch a car burning in nantes western franc180704221052 / Franck Dubray

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

La mort d’un noi de 22 anys durant un control policial ha desencadenat la violència als suburbis de la ciutat francesa de Nantes, deixant un escenari de cotxes cremats, cubells d’escombraries incendiats, un centre comercial afectat i nombroses restes de projectils.  Les autoritats tenen por de nous disturbis mentre els habitants del barri expressen els seus dubtes sobre l’actuació dels agents.

Els fets van passar a última hora de la tarda d’aquest dimarts albarri de Breil, al nord-est de Nantes, quan un grup de policies va fer parar a un vehicle després d’haver detectat un “comportament estrany” del seu conductor, segons la versió oferta a France Info per Daniel Chomette, secretari general d’un sindicat policial.

El relat policial

Les forces de l’ordre li van demanar la documentació i com que no la portava decidir portar-lo a la comissaria més pròxima per fer les verificacions pertinents. No obstant, el noi va rebutjar seguir-los, va fer marxa enrere i va colpejar un agent i el va ferir al genoll. És en aquell moment quan un dels policies li va disparar, i la bala li va impactar a la caròtide. El noi, fitxat per robatori en banda organitzada i vigilat per suposat tràfic de drogues, va morir tot just arribar a l’hospital.

El relat policial –contestat per nombrosos testimonis– diu que l’agent va actuar en legítima defensa, malgrat que el mort no anava armat. La Inspecció General de la Policia Nacional s’ha fet càrrec de la investigació i l’alcaldessa de la localitat, la socialista Johanna Rolland, ha fet una crida a la calma després de manifestar la seva solidaritat amb els pares de la víctima.  

“La policia i la justícia, de manera independent, hauran de donar llum amb total transparència al que ha passat”, ha dit Rolland.  Per la seva part, el fiscal de Nantes, Pierre Sennès, ha indicat que la investigació haurà de determinar si l’agent va utilitzar la seva arma reglamentària cenyint-se a la llei. “Som conscients que és un tema particularment dramàtic. La família està en el seu dret d’esperar una investigació en profunditat”,ha afegit. Les primeres conclusions podrien conèixer-se aquest mateix dijous.

Ambient tens

El fiscal també ha admès que l’ambient és “especialment tens” a Breil des de fa diversos dies. De fet, la setmana passada diversos individus armats amb metralletes van disparar contra la façana d’un edifici i van feror una noia.

Com en altres barris pobres de la perifèria de les grans ciutats, no és estrany el mercadeig ni la presència d’armes. S’hi afegeix la desconfiança dels seus habitants, majoritàriament d’origen immigrant, cap a la policia, acusada moltes vegades de fer controls de manera humiliant.

Indignació

Notícies relacionades

Segons France Bleu, alguns joves del barri volen “venjar-se” i amenacen amb més escenes de violència. “No hi ha dret a matar un nano, s’ha pensar en la família. Jo també tinc un fill”, deia un pare de família.

“Aquí la policia mata”,resava una banderola penjada a escassos metres del lloc on va morir el jove mentre Breil i els barris limítrofs de Malakoff i Dervallières, que també es van sumar a les protestes, estaven presos per centenars de policies desplaçats per vigilar la zona.

Temes:

França