crisi migratòria

Àustria també aplicarà controls a les seves fronteres per frenar els refugiats

Després de l'acord a Alemanya, el Govern ultraconservador de Viena respondrà amb més mesures restrictives

mbenach41335312 cb02  vienna  austria   16 12 2017   austrian foreign minist171216205736

mbenach41335312 cb02 vienna austria 16 12 2017 austrian foreign minist171216205736 / CHRISTIAN BRUNA

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La reacció no s’ha fet esperar. A primera hora del matí, el Govern ultraconservador austríac ha fet públic un comunicat en el qual assegura que el país s’està preparant per adoptar mesures nacionals per protegir lafrontera, una decisió que respon al pacte ‘in extremis’ assolit ahir a Berlín per la cancellera Angela Merkel i el seu ministre de l’Interior, el rebel Horst Seehofer, en el qual s’estableixen controls fronterers a la vora austroalemanya.

A falta que els socialdemòcrates alemanys donin suport al pla, Viena ha advertit que “prendran accions per contrarestar els desavantatgesd’Àustria i el seu poble”. Fins ara el Govern del canceller Sebastian Kurz ha mostrat el seu interès a reforçar els controls a la frontera meridional amb Eslovènia i especialment Itàlia, d’on provenen la majoria d’immigrants. Fa dues setmanes el líder austríac ja va amenaçar d’imposar vigilància policial en el freqüentat pas del Brennero, que travessa els Alps.

La sorpresa va saltar ahir a la nit quan Seehofer va anunciar que seguiria en el càrrec gràcies a un acord amb Merkel que estableix la creació de centres per a migrants a la frontera alemanya i l’expulsió cap a territori austríac d’aquells que estiguin registrats en estats de la Unió Europea (UE) amb els quals Alemanya no tingui un acord bilateral. Per a això s’advocava per un pacte bilateral amb Viena que encara no s’ha traçat.

Segons el sistema de Dublín, ignorat fins a la data per Berlín, els primers països d’arribada són els responsables de tramitar les sol·licituds d’asil, una cosa que sobrecarrega de manera desproporcional estats fronterers com Itàlia o Grècia.

Amenaça de Schengen

El pacte posa un pedaç a la crisi política alemanya, però amenaça d’obrir-ne una altra de més gran a nivell europeu i és que una reacció nacional en cadena al continent pot dilapidar el sistema de lliure circulació de Schengen, un pilar fonamental de la UE. El mateix Kurz ja va advertir d’això després de la cimera europea de la setmana passada. En un gest que l’alineava amb Merkel contra les peticions d’unilateralitat del ministre bavarès, el canceller austríac criticava un possible tancament de les fronteres internes i alertava de les “conseqüències negatives” d’un efecte dòmino. La decisió alemanya no ha sigut ben rebuda a Viena i la seva reacció tampoc no agradarà a Eslovènia i Itàlia.

Notícies relacionades

El document austríac remarca la seva aposta per un control més gran i un reforç de les fronteres exteriors europees per evitar que les internes es tanquin i es dificulti la preuada lliure circulació. Les respostes en matèria migratòria de Viena estaran encapçalades pel vicecanceller, Heinz-Christian Strache, i el ministre de l’Interior, Herbert Kickl, tots dos del’ultradretà Partit per la Llibertat (FPÖ). L’exministre de Defensa, el socialdemòcrata Hans Peter Doskozil, va demanar ahir al Govern que prengui mesures contra els centres per a migrants alemanys, que considera “una càrrega unilateral per a Àustria”.

L’1 de juliol passat, Àustria va assumir la presidència rotativa de la UE, una posició que utilitzarà com a altaveu de la seva posició cada vegada més restrictiva amb l’arribada de migrants al continent.