eleccions a mèxic

Un crític ferotge de Trump disposat a avenir-se amb el veí del nord

El president dels EUA felicita López Obrador per la seva victòria i s'ofereix a treballar al seu costat

zentauroepp44101407 the shadow of presidential candidate andres manuel lopez obr180703112928

zentauroepp44101407 the shadow of presidential candidate andres manuel lopez obr180703112928 / Marco Ugarte

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En ple gir cap a la dreta dels Estats Units, Mèxic ha basculat cap a l’esquerra. La victòria d’Andrés Manuel López Obradorobrirà un nou capítol en larelació íntima i enormement complicadaque mantenen els dos gegants nord-americans, països d’història paral·lela i economies entrellaçades que s’enfronten a múltiples desafiaments comuns, des del narcotràfic a la violència o els fluxos migratoris. En alguns sentits, Obrador iDonald Trumpno són gaire diferents. Tots dos són nacionalistes econòmics i populistes retòrics que van arribar al poder aprofitant el descontentament amb l’statu quo i les elits dirigents. Però un és un veterà activista polític que promet donarprioritat als pobres i els indígenes.I l’altre és un multimilionari que protegeix els interessos de la seva classe i aspira a reflotar l’Amèrica castigada per la globalització.

A curt termini tot són incògnites. En el seu discurs davant de milers de mexicans al Zócalo del districte federal, Obrador es va confabular per mantenir bones relacions amb el veí del nord. «Amb el govern dels EUAbuscarem una relació d’amistat i cooperacióper al desenvolupament, sempre basada en elrespecte mutui en ladefensa dels nostres paisans migrantsque viuen i treballen honradament en aquell país». Abans havia llançat unmissatge conciliador al poder econòmicmexicà i elsinversors estrangers, afirmant que respectarà la llibertat empresarial i els acords firmats, o subratllant queno hi haurà expropiacionsni confiscacions de béns. Aquestes paraules són un bàlsam per a Wall Street i els inversors nord-americans que, com alguns mexicans, temen que López Obrador es converteixi en una mena d’Hugo Chávez.

Xoc frontal

Durant la campanya, l’exalcalde de Mèxic, que 'The New York Times' descriu com «un esquerrà atípic» i ‘Politico’ com «un agitador»,ha xocat frontalment en diverses ocasions amb Trump. S’ha oposat al seu projecte per construir unmur a la frontera, dient que «vaen contra de la humanitat, la intel·ligència i la història». Ha descrit Trump com undirigent «erràtic i arrogant». Ha dit que no permetrà el maltractament dels seus conciutadans immigrants als EUA. I en un llibre recent, titulatOye, Trump,va escriure que el líder nord-americà i els seus assessors «parlen dels mexicans de la mateixa forma amb quèHitler es referia als jueusabans de llançar la seva infame persecució i el seu abominable extermini».

Notícies relacionades

«Obrador ha fet declaracions fortes contra Trump i les seves polítiques, però ni de bon tros han sigut el seu principal cavall de batalla durant la campanya», assegura el professor de la Universitat de Rice, Jesús Velasco. «No és el mateix ser candidat que president. Si Obrador prova de modificar substancialment la relació bilateral, s’enfrontarà a unagran pressió externa». De moment, Trump ha respost amb respecte a la decisió democràtica dels mexicans. «Felicitats a Andrés Manuel López Obrador per convertir-se en el pròxim president de Mèxic», va dir a les xarxes socials. «Esticimpacient per treballar amb ell. Hi ha molt per fer que beneficiarà tant els EUA com Mèxic».

Origen humil

Malgrat les crítiques d’Obrador al tractat de lliure comerç d’Amèrica del Nord, o el nacionalisme econòmic que destil·la la seva agenda, el polític de Tabasco d’orígens humils pretén mantenir les negociacions amb Washington per redefinir els termes del Nafta. I també volaturar el problema de la immigració i la violènciaque fueteja Mèxic fomentant el desenvolupament econòmic de les seves regions, una aposta en què els EUA tenen tot l’interès que surti bé. «Qui desitgi emigrar, que ho faci per gust i no per necessitat», va dir Obrador en el seu discurs al Zócalo.