canvi polític

L'esquerrà López Obrador aconsegueix una victòria històrica a Mèxic

Els primers resultats li atorguen més del 53% dels vots de les eleccions presidencials celebrades ahir

20180702 399593 mexicoobradore 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe / México

Andrés Manuel López Obrador va aconseguir ahir una victòria folgada a la presidència de Mèxic, fent un gir històric a l’esquerra amb més del 50% dels vots –segons les primeres dades de l’òrgan electoral–, cosa que va fer que els oponents admetessin la derrota fins i tot abans dels resultats oficials. "Crido a tots els mexicans a la reconciliació i a posar per sobre dels interessos personals, per legítims que siguin, l’interès superior", va apuntar López Obrador en un missatge després de declarar-se guanyador de la contesa.

D’acord amb una mostra d’unes 7.700 actes de votació de l’Institut Nacional Electoral (INE), López Obrador va obtenir entre el 53% i el 53,8% dels vots. Segons aquestes dades, l’aspirant del conservador Partit Acció Nacional (PA), Ricardo Anaya, va obtenir entre el 22,1% i el 22,8% dels sufragis; el candidat de l’oficialista Partit Revolucionari Institucional (PRI), José Antonio Meade, va aconseguir entre el 15,7% i el 16,3% dels vots, i l’independent Jaime Rodríguez Calderón, ‘el Bronco’, entre el 5,3% i el 5,5% dels sufragis.

"No decebré ni trairé el poble", va afegir el futur president, que assumirà el càrrec l’1 de desembre, en un missatge des de l’Hotel Hilton del centro històric de Ciutat de Mèxic, en què va assegurar que erradicarà la corrupció i ajudarà tothom, però especialment els més pobres.

Tendències de vots

Uns minuts abans, el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, va reconèixer el triomf del líder esquerrà i va dir que s’havia comunicat amb ell per felicitar-lo i oferir-li col·laboració. "Fa uns moments m’he comunicat amb el guanyador de l’elecció presidencial per felicitar-lo i assegurar-li que ell i el seu equip de treball comptaran amb la col·laboració del Govern de la República per realitzar una transició ordenada i eficient", va declarar en un missatge a la nació.

Encara que López Obrador va esperar als resultats del recompte ràpid, les dades de les enquestes a peu d’urna ja vaticinaven un ampli triomf de l’esquerrà, d’acord amb les enquestes donades a conèixer durant la campanya. Amb una rapidesa inusitada, Meade va reconèixer que les tendències de vot en els sondejos a peu d’urna no l’afavorien i va desitjar èxit al líder esquerrà "pel bé de Mèxic". "López Obrador és qui ha obtingut la majoria i tindrà la responsabilitat de conduir el poder executiu", va dir qui va ser ministre d’Hisenda i de Relacions Exteriors durant el mandat d’Enrique Peña Nieto (2012-2018).

Poc després d’aquestes paraules va sortir Anaya, principal contrincant de López Obrador. "Cap democràcia no funciona sense demòcrates i, perquè crec en la democràcia i soc un demòcrata, dic avui davant dels mexicans i les mexicanes que la informació dels resultats que tinc m’indica que la tendència afavoreix Andrés Manuel López Obrador", va remarcar Anaya poc després del tancament d’urnes.

El quart aspirant a la presidència, el candidat independent Jaime Rodríguez, que va prometre tallar la mà als polítics corruptes i instaurar la pena de mort al país, si guanyava les eleccions, també va reconèixer el triomf del candidat del Moviment Regeneració Nacional (Morena). "Això és només un exercici democràtic en què els mexicans han decidit, i si els mexicans han decidit continuar amb la soga al coll, jo ho respecto", va declarar.

Carrera presidencial

Margarita Zavala, dona de l’expresident Felipe Calderón (2006-2012), també va felicitar López Obrador poc després del tancament de les urnes per un "triomf que marquen les tendències", i va desitjar "èxit en el seu govern pel bé de Mèxic i de tots els mexicans". Zavala es va separar del PAN per presentar-se com a candidata independent, si bé es va retirar de la carrera presidencial a mitjans de la campanya en el que va considerar un "principi de congruència i honestedat política".

Notícies relacionades

A la tercera va la vençuda, i López Obrador aconseguirà dirigir Mèxic, la segona potència llatinoamericana, la primera és el Brasil, després de les seves derrotes en unes eleccions presidencials el 2006 i el 2012, que ell va atribuir al frau electoral. Amb aquest ràpid reconeixement de resultats, el canvi polític a l’esquerra sembla que començarà de manera immediata, si bé López Obrador no assumirà el càrrec oficialment fins a l’1 de desembre.

Aquest 1 de juliol estaven cridats a les urnes uns 89 milions de mexicans per elegir més de 3.400 càrrecs públics, entre els quals, el president, el cap de Govern de la Ciutat de Mèxic, diputats i senadors. El titular de l’INE, Lorenzo Córdova, va afirmar després del tancament de les urnes que aquesta ha sigut una "votació massiva" i una "jornada exemplar" amb incidents "aïllats" i atesos per personal de l’òrgan. Segons l’INE, la participació va ser de prop del 63%.