VOTACIÓ HISTÒRICA

L'esquerra acaricia el poder després de les eleccions a Mèxic

Més de 89 milions de mexicans estaven cridats a les urnes en unes presidencials en què partia com a gran favorit López Obrador

zentauroepp44086321 presidential candidate andres manuel lopez obrador casts his180701212812

zentauroepp44086321 presidential candidate andres manuel lopez obrador casts his180701212812 / ALEXANDRE MENEGHINI

3
Es llegeix en minuts
Témoris Grecko

Les aficions futboleres al Brasil es diuen “torcidas”. Dilma Roussef, l’expresidenta que l’any passat va ser destituïda en el que ella anomena un cop d’Estat legal,es va declarar seguidora del mexicà Andrés Manuel López Obrador. “A la torcida, perquè l’amic poble mexicà elegeixi López Obrador aquest diumenge”, va escriure dissabte en un tuit. “Serà una victòria no només de Mèxic sinó de tota l’Amèrica Llatina”.

Com l’exmandatària brasilera, dirigents polítics de diversos països, com el colombià Gustavo Petro, l’argentina Cristina Kirchner i l’equatorià Rafael Correa, van expressar el seu recolzament a qui era el candidat més ben situat per guanyar les eleccions presidencials d’aquest diumenge a Mèxic. López Obrador es convertirà en  el primer president de Mèxic que prové de l’esquerra.

 

Pablo Iglesiasva celebrar el “camí il·lusionant per la pau, la justícia social i un món més democràtic i decent” que s’obrirà per a Mèxic. “Des d’Espanya, tota la força per a AMLO en admiració d’un poble germà”. En castellà, el francèsJean-Luc Mélenchon va anunciar“el ressorgiment d’una gran nació i el despertar d’una esperança per al món”.

A l’estranger es reflecteix l’ànim amb què van anar a votar ahir molts dels 89 milions de mexicans registrats al cens electoral, en el procés més gran que ha dut a terme aquest país no només pel nombre d’electors, sinó també per la confluència d’eleccions: president, 500 diputats i 128 senadors, 9 governadors, 30 dels 32 congressos estatals i 3.000 càrrecs més.

Centres de vot especials

“Votar és la primera responsabilitat de qui exigeix aturar la caiguda d’aquest país”, va dir María Rosa Luna Pérez, una mestressa de casa que feia fila en una ‘casilla’ (centre de votació) del tradicional barri de la capital Coyoacán. “És la nostra oportunitat d’aturar els lladres i els pillos com Mauricio Toledo”. Luna es referia a un jove candidat del Partit de la Revolució Democràtica (PRD), que solia representar l’esquerra. L’organització va acabar en mans de corrents internsacusats de corrupció, cosa que va provocar un èxode massiu entre els seus militants.

Toledo va aconseguir establir un feu a Coyoacán, però la seva fama pública va ser severament danyada quan, amb altres diputats,va provar d’aconseguir el control dels recursosper a la reconstrucció dels immobles fet malbé pel terratrèmol del setembre. “Imagina’t, aquests del PRD són tan d’esquerra que ara són aliats del PAN (Partit Acció Nacional, de dretes)”, va prosseguir la senyora Luna Pérez. “Ja ni la burla perdonen”.

En aquestes eleccions s’han obert les anomenades ‘casillas’ especials, centres de vot destinats als electors que no poden votar a la secció que els correspon perquè estan fora de viatge, per exemple. En aquests centres només poden votar 750 persones en cada un, cosa que acostuma a ser insuficient i al finales converteixen en punts de conflicteper les persones que se senten desposseïdes del dret a votar.

En la situada al parc México, a les 12 del migdia ja hi havia gent protestant. No només perquè no podien votar, sinó també perquè a la matinada els havien despertat amb trucades als telèfons mòbils:  Una gravació simulava una enquesta que en realitat era un atac contra López Obrador: “¿Vostè votarà pel candidat que convertirà Mèxic en una altra Veneçuela?”, era una de les preguntes.

Polarització política

Altres trucades simulaven demanar el vot per a la candidata del Moviment de Regeneració Nacional (Morena, el de López Obrador) a presidir el govern de la capital de la República: “Els que volen continuar robant a la ciutat van contractar trucades perquè els ciutadans s’enfadessin contra Claudia Sheinbaum, perquè els despertava de matinada per presumptament promoure el vot a favor d’ella”, va tuitejar César Cravioto, portaveu de l’aspirant. “No us deixeu enganyar, és campanya bruta”.

Notícies relacionades

Aquests comicis s’han distingit per haver estat precedits per una de les campanyes electorals més violentes i sagnants de la història recent d’aquest país, amb desenes de candidats i polítics assassinats. La polarització ha acabat generant en la població moltes ruptures entre familiars i companys.

Per tancar les ferides obertes aquests mesos entre familiars i amicss’ha creat la iniciativaque porta per nom “El dia després”. “El més important és com exercir la nostra ciutadania a partir del 2 de juliol, què passa una vegada que acaba l’elecció i què podem fer hagi guanyat el nostre candidat o no”, va dir l’actor Diego Luna en un vídeo difós a les xarxes socials.  “No al racisme ni al classisme, no a un país que exclogui persones amb discapacitat”, va afegir el cineasta Alejandro González Iñárritu. “Totes i tots som iguals i així hem de tractar-nos. L’altre no és el meu enemic, és el meu complement”.