COP D'EFECTE

Merkel pacta amb 16 estats europeus el trasllat de refugiats

La cancellera assegura als seus socis de govern que aquests països acceptaran els migrants registrats en el seu territori que Alemanya expulsi

Berlín no aconsegueix pactes amb Àustria i Itàlia, però entren governs crítics com Hongria, Polònia, Dinamarca o la República Txeca

zentauroepp44050471 graf360  bruselas  29 06 2018   el presidente del gobierno e180630150441

zentauroepp44050471 graf360 bruselas 29 06 2018 el presidente del gobierno e180630150441

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cop d’efected’Angela Merkel. A falta de tan sols un dia perquè els seus socis de govern bavaresos es reuneixin per decidir si tanquen unilateralment la frontera alemanya, la cancellera ha tancat pactes amb fins a 16 estats de la Unió Europea (UE) perquè acceptin el retorn d’aquells refugiats que s’hagin registrat en el seu país però que actualment resideixen a Alemanya.

En una carta de vuit pàgines dirigida a conservadors i socialdemòcrates de l’executiu a què ha tingut accés l’agència DPA, Merkel assegura haver arribat a “compromisos en l’àmbit polític” per accelerar la deportació de migrants amb 14 països: Bèlgica, Dinamarca, Estònia, França, Finlàndia, Hongria, Letònia, Lituània, Luxemburg, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Txeca i Suècia.

A excepció d’Eslovàquia, la cancellera hauria aconseguit sorprenentment una promesa per part dels membres del Grup de Visegrad, especialment crítics amb la seva política migratòria. A aquests pactes se’ls sumen els ja tancats amb Grècia i Espanya durant la cimera europea d’aquest divendres passat.

Centres tancats

A la carta Merkel també sol·licita que els sol·licitantsd’asil  residents a Alemanya però que estiguin registrats a altres països amb els quals encara no hi ha promeses pel mig, com Itàlia o Àustria, ingressin en centres tancats on esperin que es decideixi la seva sol·licitud. En aquests centres també hauran d’ingressar aquells migrants que intentin escapar-se dels controls fronterers.

Per poder decidir tantes sol·licituds, els refugiats que hagin estat registrats en altres estats mitjançant l’Eurodac  –el sistema que recull les seves empremtes dactilars– tindran processos accelerats pels quals es contempla que tardin una setmana a resoldre’s.

Pactes per evitar tancament de fronteres

Després de la cimera europea de dijous i divendres, la cancellera va telefonar als dirigents polítics dels conservadors bavaresos (CSU) i els socialdemòcrates (SPD), membres del seu govern, per informar-los de l’acord. Amb aquests pactes bilaterals, Merkel presenta als seus aliats i especialment al ministre de l’Interior, Horst Seehofer, una raó per no complir la seva amenaça d’un tancament de les fronteres i insisteix en una sortida bilateral a la crisi política que viu Alemanya i la resta de la UE que no afecti el pacte de lliure circulació de Schengen.

Notícies relacionades

Encara que les conclusions migratòries de la cimera europea no especificaven cap gran acord, la cancellera ha impulsat aquests pactes bilaterals per satisfer els seus crítics a Alemanya. La pressió ha fet que acceptés l’adopció de mesures molt restrictives que fa un temps va criticar, com la creació de centres d’internament per a migrants.

Aquest diumenge acaba el termini de l’ultimàtum llançat pel líder bavarès i que ha posat en suspens el govern alemany. Demà els comitès conservadors analitzaran els acords aconseguits per la cancellera en tot just dues setmanes i dilluns ho faran al costat dels seus socis de l’SPD. A falta d’una decisió Merkel sembla haver esquivat la tempesta. De moment.